خلاصه نویسی برای کنکور و روش های خلاصه نویسی
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
خلاصه نویسی چیست و چه فوایدی دارد؟
یکی از روش های یاد آوری مطالب در سال کنکور خلاصه نویسی میباشد، به طور قطع هیچ دانش آموزی نمیتواند تمام مطالبی که در سال تحصیلی مطالعه کرده را قبل از کنکور به یاد بیاورد و برگشتن به کتاب ها و جزوه ها و مرور آنها از اول بسیار وقت گیر است. در چنین شرایطی استفاده از برگه ها و نوت هایی که برای خلاصه نویسی در طول سال تحصیلی آماده کرده اید کمک ویژه ای به شما در مرور مطالب میکند.
نوشتن خلاصه علاوه بر آن که مرور مطالب زا برای شما آسان میکند، باعث میشود بازدهی و یادگیری شما تا 70 درصد بالا برود، چرا که ممکن است با اکتفا به مطالعه کردن و ورق زدن صفحات تا کمی بعد بیشتر مطالب از ذهن شما پاک شوند ولی با نوشتن مطالب و مرور کردنشان شما میتوانید آنها را تا مدت زمان زیادی در ذهن خود تثبیت کنید.
عمل خلاصه نویسی شامل یادداشت برداری از نکاتی است که شما در کتاب ها، جزوه ها، درسنامه ها، تست های نکته دار و… به آن برخورد میکنید. همانطور که از اسم آن مشخص است خلاصه نویسی باید برگرفته از نکات مهم و کلمات کلیدی باشد نه تمامی متنی که شما مطالعه کردید.
همچنین شما میتوانید خلاصه نویسی های خود را به صورت نوت های کوچک در بیاورید و با چسباندن آنها به میز مطالعه تان، آنها را همیشه در مقابل چشم خود داشته باشید تا ملکه ی ذهنتان شوند.
سعی کنید در خلاصه نویسی های خود به زبان محاوره ای هر نکته ای را که یاد گرفته را یادداشت کنید تا ماندگاری آن در ذهنتان بیشتر شود.
روش های مفید برای خلاصه نویسی
بهتر است در ابتدا دروس خود را تفکیک کنید چرا که نحوه ی خلاصه نویسی برای هر درس متفاوت است. دروس حفظی روشی متفاوت از دروس حل کردنی دارند.
روش های مختلفی برای خلاصه نویسی وجود دارد که مهم ترین آن یادداشت برداری میباشد، یادداشت برداری میتواند به شکل نمودار درختی، به شکل جدولی و ستون بندی، حاشیه نویسی، رمزگذاری و… میباشد.
با توجه به هر درس میتوانید هر یک از روش های بالا را امتحان کنید. برای مثال برای حفظ کردن واکنش های شیمی یا فرمول ها بهتر است از روش رمزگذاری استفاده کنید.
برای دروسی مانند درس زیست که جزئیات بیشتری دارد و تمام جزئیات حائز اهمیت هستند بهتر است از نمودار درختی استفاده کنید تا هر مطلبی را که مرور میکنید، مطالب مربوط به آن را نیز به یاد بیاورید.
برای دروس حفظی مانند دروس عمومی نیز بهتر است از روش یادداشت برداری نکات مهم استفاده کنید.
اگر در کنار خلاصه نویسی از روش های تند خوانی استفاده کنید، به سرعت شما در یادگیری کمک ویژه ای میکند.