راهکارهای مقابله با تنبلی در مطالعه
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
تنبلی چیست و چرا دچار تنبلی در مطالعه میشویم؟
هر دانش آموز ممکن است در طول دوران تحصیل خود دچار تنبلی شود، تنبلی اصلاحا به حالتی گفته میشود که فرد اصلا به انجام دادن کارهای مهم خود فکر نمیکند و از انجام دادن آنها به طور کل سر باز میزند و با وجود مهم بودن برایش اهمیتی ندارد که آنها را انجام دهد.
برای مثال دانش آموزی که به طور کل درس خواندن را کنار گذاشته و هیچ تلاشی برای بالا بردن نمرات، معدل و یا تراز خود نمیکند دچار تنبلی در درس خواندن شده که به عوامل مختلفی مانند بی انگیزگی، خواب و خستگی بیش از حد، نداشتن هدف، مشکلات روحی روانی مانند افسردگی و استرس، نگرانی بیش از حد، حواس پرتی، راحت طلبی، نداشتن برنامه ریزی منظم و… بستگی دارد.
البته جای نگرانی وجود ندارد، چرا که با داشتن برنامه ریزی و انجام چند راهکار ساده میتوانید خود را آماده کنید تا به مقابله با تنبلی بپردازید.
نوع دیگر تنبلی که اگثر دانش آموزان با آن درگیر هستند به تعویق انداختن کارها و امروز و فردا کردن است، در این حالت برخلاف تنبلی فرد به انجام دادن کارها فکر میکند ولی عواملی مانند استرس، حجم زیاد کارها، نداشتن تمرکز و… باعث میشود تا دانش آموز کارها را به تعویق بیندازد. به این حالت اصطلاحا اهمال کاری گفته میشود و همانطور که گفته شد با تنبل فرق دارد.
به صورت کلی دلایلی که ما را دچار تنبلی و یا اهمال کاری میکند به یکدیگر شباهت دارند اما روش هایی وجود دارد که میتوانید با این احساس منفی و مخرب مقابله کنید.
راهکارهای مقابله با تنبلی
بهتر است در ابتدا دلایل تنبلی خود را متوجه شوید تا بتوانید به صورت درست و اصولی با آن مقابله کنید
اگر دلیل تنبلی شما خواب آلودگی و خستگی میباشد بهتر است خواب شبانگاهی خود را به صورت کامل و اصولی داشته باشید، چنانچه دچار اختلال در تنظیم خواب هستید بهتر است مقاله راهکارهای تنظیم خواب برای دوران کنکور را مطالعه کنید.
اگر هنوز هدفی برای خود تعیین نکرده اید بهتر است به دنبال علاقه و انگیزه خود بگردید تا اهداف شما از علاقه، انگیزه و استعداد شما شکل بگیرد. سعی کنید بهترین مسیر و هدف را برای خود انتخاب کنید. پس از اینکه هدف اصلی خود را پیدا کردید آن هدف را به اهداف کوچکتر تقسیم کنید و گام به گام پیش بروید تا دلزده و خسته نشوید.
اگر انگیزه خود برای مطالعه را از دست دادید و دنبال آن تنبلی به شما غلبه کرده است بهتر است اهداف خود را مجددا مرور کنید، بدانید که چرا و به چه دلیل در این مسیر قرار گرفته اید، بهتر است خود را قانع کنید تا دقایقی هرچند کم مثلا 15 دقیقه مطالعه کنید تا به این شکل به روند اصلی مطالعه خود برگردید.
برای خود یک هدیه در نظر بگیرید تا همین موضوع برای شما انگیزه ای شود که تنبلی را کنار بگذارید. برای مثل بعد از کسب درصدهایی که برای ان در ازمون ها هدف گذاری کرده بودید برای خود هدیه بخرید یا تفریح مورد علاقه ی خود را انجام دهید.
اگر احساس میکنید از لحاظ روحی مساعد نیستید، برای مثال اگر احساس افسردگی یا استرس بیش از حد دارید در اسرع وقت با یک مشاور روانشناس مسئله خود را در میان بگذارید.
اگر مشکل شما حواس پرتی است و هنگام مطالعه تمرکز کافی ندارید بهتر است مکان مطالعه خود را عوض کرده و در حالت استاندارد مطالعه کنید. جایی که برای مطالعه انتحاب میکنید بهتر است دارای نظم و سکوت باشد و شمارا خواب آلود و خسته نکند.
و چنانچه که هنوز نمیدانید از کجا باید شروع کنید و برنامه منظم و اصولی ای ندارید بهتر است با یک مشاور تحصیلی صحبت کرده تا برای شما برنامه ریزی دقیقی با توجه به اهدافتان داشته باشد.
سعی کنید تفکر منفی و نا امیدی را کنار بگذارید و در ذهن خود منفی بافی نکنید و فقط به اهداف خود و راه های رسیدن به آن فکر کنید.
سوالات متداول
1چطور با خواب آلودگی و خستگی مقابله کنیم؟
بهتر خواب شب خود را تنظیم کنید و خواب کامل و مفید داشته باشید.
2چرا حوصله ی درس خواندن نداریم؟
اکثرا به دلیل نداشتن انگیزه و هدف