راهکارهای تنظیم خواب برای دوران کنکور
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
اهمیت خوابیدن در سال کنکور
در سال کنکور عوامل مختلفی نقش حیاتی در موفقیت شما دارند، یکی از این عوامل خواب مناسب و کافی میباشد. وجود خواب مناسب و مفید به اندازه ی تغذیه و خوراک شما (که در مقاله ی قبل به آن اشاره شد) اهمیت دارد.
خواب خوب خوابی است که باعث سرحال شدن و نشاط شما بشود. به همین دلیل باید شما خواب منظم و کافی داشته باشید چرا که یک سیکل منظم خواب در سال کنکور شما باعث بالا رفتن عملکرد مغز شما، کاهش استرس، تقویت سیستم ایمنی، تقویت حافظه، افزایش تمرکز و… میشود. فراموش نکنید که اگر خواب شما مفید و کافی باشد باعث میشود مطالبی که در طول روز وارد ذهن شما شده، در ذهن شما تثبیت شده و در حافظه ی بلند مدت شما ساماندهی شود.
راهکار های تنظیم خواب در سال کنکور
بسیاری از دانش آموزان در سال کنکور دچار بی منظمی در خواب میشوند که با راهکارهایی بسیار ساده قابل حل میباشد. این بی نظمی در خواب شامل کم خوابی یا پرخوابی میباشد.
ساده ترین راهکار این است که در فضای مناسب و مخصوص به خواب استراحت کنید، همانطور که تخت خواب جای مناسبی برای مطالعه نمیباشد، پشت میز مطالعه شما هم مکان مناسبی برای خوابیدن نیست، لذا هنگام خواب و استراحت حتما دراز بکشید و نور محیط را برای خواب خود تنظیم کنید
سعی کنید در هنگام خواب آرامش خود را حفظ کنید، داشتن استرس هنگام خواب فقط باعث پریشانی شما میشود. بهتر است استرس خود را در طول روز مدیریت کنید و هنگام خواب به چیزی جز خوابیدن فکر نکنید.
اگر شب ها دیر به تخت میروید بهتر است مصرف کافئین را کم کرده و از بعدازظهر به بعد نوشیدن قهوه را متوقف کنید. همچنین ورزش کردن هرچند به مقدار کم را در برنامه خود داشته باشید. ورزش کردن باعث میشود راحت تر به تخت خواب رفته، کیفیت خواب بیشتری داشته داشته باشید و بدون خستگی از تخت خواب برخیزید.
همچنین اگر شب ها با دردسر زیادی به خواب میروید، از خواب بعد ازظهر آن هم به مدت طولانی صرف نظر کنید.
برای اینکه خواب مفید تری داشته باشید بهتر است شامی سبک میل میکنید و حداقل دو ساعت قبل از خواب شام خود را تمام کرده باشید.
در صورتی که پس از انجام فعالیت های بالا باز هم از میزان خواب کافی بهره مند نبودید، حتما با پزشک یا مشاور خود این موضوع را در میان بگذارید.
روزانه چقدر بخوابیم تا عملکردمان بالا برود؟
میزان خواب کافی و مفید در هر شخص متفاوت است، ولی یک دانش آموز کنکوری بهتر است بین 7 تا 8 ساعت خواب مفید داشته باشد تا عملکرد مغزی و جسمی بهتری داشته باشد.
کمتر و بیشتر از این میزان خواب باعث کسلی، بدخلقی، خستگی در افراد شود.
بهترین ساعت شروع خواب برای داش آموزان بین ساعت 10:30 تا 11:30 شب میباشد.
خوابیدن در میان روز
اگر دانش آموز مدرسه ای هستید یا صبح ها عادت به زود بیدار شدن دارید، میتوانید در صورت داشتن احساس خستگی و خواب آلودگی در میانه روز به مدت 30 تا دفیقه بخوابید. این کار نه تنها برای شما مضر نیست بلکه مفید بوده و باعث میشود با انگیزه و انرژی و بهره وری بیشتری به سراغ درس بیایید.
خواب میان روز بهتر است بیشتر از 30 دقیقه نباشد زیرا باعث کسالت و خستگی شما شده و خواب شب شما را مختل میکند.
چرا نباید در سال کنکور شب ها بیدار بمانیم؟
به هیچ وجه به شما دانش آموزان کنکوری پیشنهاد نمیشود که برای جبران عقب ماندگی خودتان از برنامه و درس هایتان در طول شب بیدار بمانید. با بیدار ماندن در شب هیچ چیز جز خستگی، استرس، عدم تمرکز و خلق و خوی بد نصیب شما نمیشود. علاوه بر آن عملکرد جسمی و ذهنی شما در ساعات پایان شب به شدت کاهش یافته و این باعث میشود شما هیچ کاری را به پیش نبرید. توصیه میشود در هر شرایطی شب ها را به استراحت بپردازید و با یک برنامه ریزی دقیق منظم برنامه ها و زمان را مدیریت کنید تا دچار اختلال در خواب نشوید