بهترین روش برنامه ریزی کنکور ریاضی
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
کنکور سراسری به ویژه برای داوطلبان رشته ریاضی، چالشی بزرگ و سرنوشتساز است. داوطلبان این رشته برای دستیابی به موفقیت و قبولی در دانشگاه دلخواه، نیازمند برنامهریزی دقیق و مطالعه مستمر تمامی دروس هستند.
گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک به دلیل عمق مطالب درسی و حجم بالای مفاهیم، یکی از سختترین گروههای آزمایشی محسوب میشود. به همین دلیل، داشتن یک برنامهریزی اصولی و مؤثر، نقش کلیدی در موفقیت داوطلبان این رشته ایفا میکند.
در این مقاله، قصد داریم به بررسی روشهای مختلف برنامه ریزی کنکور ریاضی بپردازیم و به شما کمک کنیم تا بهترین راهکار را برای رسیدن به هدف خود انتخاب کنید. با ما همراه باشید تا با هم به این سوال پاسخ دهیم که چگونه میتوان با یک برنامهریزی دقیق و هوشمندانه، بر چالشهای کنکور ریاضی غلبه کرد.
پیشنهاد مقاله: نحوه مطالعه نفرات برتر هر رشته
برنامه ریزی کنکور ریاضی
موفقیت در کنکور شانسی نیست؛ نتیجه تلاش هدفمند و برنامهریزی دقیق است.
اگر با رتبههای برتر کنکور گفتوگو کنید، قطعاً بر اهمیت برنامهریزی شخصیسازی شده تأکید خواهند کرد. اما چرا با وجود اینکه بسیاری از داوطلبان برنامهریزی میکنند، تعداد کمی به موفقیت دست مییابند؟
داشتن برنامهریزی، شرط لازم اما کافی برای موفقیت در کنکور نیست. درست است که بسیاری از داوطلبان برنامهریزی میکنند، اما تفاوت در اجراست که برخی را به موفقیت میرساند.
راز موفقیت داوطلبان برتر در این است که آنها نه تنها برنامهریزی میکنند بلکه با پشتکار و انضباط به اجرای کامل و دقیق آن میپردازند.
داوطلبان موفق، علاوه بر اجرای دقیق برنامهریزی، از روشهای مطالعه موثر، منابع آموزشی مناسب بهره میبرند. با این حال، یک برنامهریزی دقیق، مانند یک نقشه راه، مسیر رسیدن به موفقیت را هموارتر میکند.
چرا باید برای کنکور ریاضی برنامهریزی کنم؟
شاید با خود بگویید تا وقتی که میتوانم بدون کنکور در برخی از رشتهها در دانشگاه قبول شوم، دیگر چرا به سراغ برنامه ریزی بروم؟
البته که درست است برخی از داوطلبان تنها به کمک سوابق تحصیلی خود در دانشگاه پذیرفته میشوند. اما به این دقت کنید که نه هر دانشگاهی.
اگر میخواهید در رشتههای محبوب و البته دانشگاههای خوب تحصیل کنید، باید برای رقابت سخت کنکور ریاضی آماده شوید و اولین قدم را که همان برنامه ریزی درست است را بردارید.
پیشنهاد مقاله: رشته ریاضی چه شغلهایی دارد؟
انواع برنامه ریزی برای کنکور ریاضی
برای موفق شدن در کنکور ریاضی به سه نوع برنامه ریزی نیاز دارید؛ برنامه بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت یا برنامه ریزی روزانه.
برنامه بلند مدت:
تنظیم برنامه بلندمدت برای کنکور، جزء یکی از سخت ترین نوع برنامه ریزی است.
در طراحی این برنامه ریزی باید دقیقا مشخص کنید در چه زمانی دروس پایه خود را تمام میکنید؟ ؟ در چه زمانی این دروس را مرور کنید؟ و در نهایت چه زمانی وارد جمع بندی مطالب درسی میشوید؟
برای راحتی این مرحله به شما یک پیشنهاد میکنم روی یک برگه، اسامی همه کتابهای درسیتان را یادداشت کنید.
روبروی هر کدام از کتابها، تعداد فصلها، تعداد صفحه، میزان سختی آن را هم بنویسید.
سپس تخمین بزنید که به چند روز مطالعه برای هر فصل از کتاب، نیاز دارید. و در نهایت مطالعه هر کتاب و هر پایه چند روز زمان نیاز دارد. در این مرحله بهتر است مطالعه یکی از پایهها را با یک نیم سال دوازدهم با هم همزمان کنید؛ مثلا پایه دهم و نیم سال اول دوازدهم.
همچنین برای داشتن یک برنامه ریزی خوب میتوانید از مشاورین کنکور کمک بگبربد.
برنامه میان مدت:
حالا که برنامه کلی مطالعه خود را برای چند ماه آینده تنظیم کردهاید، نوبت به جزئیتر کردن آن میرسد. باید مشخص کنید که در هر هفته یا دو هفته، دقیقاً چه مباحثی را مطالعه خواهید کرد. برای این کار، ابتدا تعداد ساعاتی که در هر هفته برای مطالعه اختصاص میدهید را مشخص کنید. سپس، هر مبحث را به بخشهای کوچکتر تقسیم کرده و برای هر بخش، زمان مشخصی در نظر بگیرید. به این ترتیب، میتوانید مطمئن شوید که در موعد مقرر به اهداف برنامه ریزی مطالعاتی خود خواهید رسید.
برنامه کوتاه مدت:
برنامه ریزی کوتاه مدت را حتما باید خودتان تنظیم کنید و نکته مهم درباره برنامه کوتاه مدت این است که باید در آن زمان مطالعه، حجم هر درس، تعداد تست و خلاصه همه چیز را به صورت کاملا واضح بنویسید.
بهتر است از دفترهای برنامه ریزی آماده برای این کار استفاده کنید.
پیشنهاد مقاله: هر آنچه در مورد رشته ریاضی باید بدانید
نکات مهم در برنامه ریزی کنکور ریاضی
برنامهریزی، باید واقعبینانه و قابل اجرا باشد. اگر برنامهای که مینویسید با شرایط و تواناییهای شما همخوانی نداشته باشد، نمیتوانید به آن پایبند باشید. در ادامه، به نکاتی اشاره میکنیم که به شما کمک میکنند تا یک برنامهریزی هدفمند و موثر داشته باشید.
پیشنهاد مقاله: ضرایب رشته ریاضی در کنکور
- برنامه ریزی باید کاملا شخصی سازی شده باشد. هر فرد باید بر اساس تواناییهای خود یک برنامه ریزی طراحی کند، در غیر این صورت نمیتوان انتظار داشت برنامه بتواند باعث موفقیت شما در کنکور ریاضی شود.
- بهتر است در روزهای باقی مانده تا کنکور در برنامه ریزی خود یک سری اصلاحاتی را به عمل آورید.
مثلا بهتر است مباحثی را که تا آن موقع متوجه نشدید از برنامه ریزی خود حذف کرده و روی مطالب مهم دیگر که درکشان برای شما ساده تر است، تمرکز کنید.
- یک برنامه ریزی اصولی باید قابل انعطاف باشد تا بتوان هنگام نیاز در آن تغییراتی را ایجاد کرد یا آن را اصلاح کرد.
- در برنامه ریزی کنکور رشته ریاضی حتما زمانهایی را برای مرور مطالب مهم قبلی در نظر بگیرید.
یکی از ضعفهای رایج برخی مشاوران کنکور، نادیده گرفتن اهمیت مرور مطالب است. تحقیقات نشان میدهد، فراموشی مطالب پس از مطالعه، امری طبیعی است. برای به حداقل رساندن این فراموشی، مرور مطالب در بازههای زمانی مشخص بسیار موثر است.
این بازهها بر اساس تحقیقات ابینگهاوس به ترتیب یک روز، سه روز، ده روز، سی روز و نود روز پس از مطالعه اولیه پیشنهاد میشود. با رعایت این برنامه، دانشآموزان میتوانند یادگیری خود را عمیق تر کرده و در آزمونها عملکرد بهتری داشته باشند.
تنظیم این مراحل کار مشکلی است. بهتر است آن را به یک مشاور باتجربه بسپارید. روشهای مرور کردن بسیار متنوع هستند. مثلا میتوانید از خلاصه نویسی استفاده کنید که این روش معجزه میکند. یا میتوانید تیترهای مهم مباحث درسی را یک دور به روش تندخوانی مرور کنید.
برای اینکه بفهمید آیا مرور مطالب درسی تاثیرگذار بوده است یا خیر، حتما در آزمونها شرکت کنید. شما با این کار به صورت کاملا دقیق متوجه نقطه ضعفهای خود میشوید و زمان بیشتری را برای مطالعه آن مباحث میگذارید. با این روش در زمانتان هم تا حد زیادی صرفه جویی میشود.
- در صورت رخ دادن اتفاقات غیر قابل پیش بینی، در برنامه ریزی خود زمانهایی را برای جبران در نظر بگیرید.
- زمانهایی را به تفریح و استراحت اختصاص دهید تا برای ادامه مطالعه، انرژی و انگیزه کافی برای درک مطالب درسی داشته باشید.