نکات مهم در برنامه ریزی کنکور
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
پابلو پیکاسو نقاش مشهور در یک نقل قول جالب میگوید: «اگر دوست ندارید در حالی که کار نیمه تمامی دارید بمیرید، هرگز کاری را به فردا موکول نکنید». همین یک جمله به خوبی نقش برنامهریزی در کارهای روزانه را نشان میدهد. حال اگر پای بزرگترین آزمون زندگی یعنی کنکور در میان باشد، نقش داشتن یک برنامه هدفمند و منطبق با تواناییهای فرد، از اهمیت دو چندانی برخوردار میشود. به همین دلیل است که ما در این مقاله قصد داریم به بررسی نکات مهم در برنامه ریزی کنکور بپردازیم. لطفا تا پایان با ما همراه باشید.
پیشنهاد مقاله: چگونه درس بخوانیم؟ روش صحیح درس خواندن برای کنکور
اهمیت برنامه ریزی در کنکور
وقتی در یک راه قدم برمیدارید، اولین و بزرگترین تهدید شما، «ناامیدی» است. ناامیدی خود معلول استرس و استرس، حاصل نداشتن یک برنامه مدون و مرحله به مرحله است. حال تصور کنید که این راه، یک مسیر طولانی به نام کنکور باشد که شما باید آن را در طول یک سال بپیمایید. مسلما بدون برنامهریزی، در همان آغاز دچار سردرگمی، استرس، ناامیدی و هرج و مرج خواهید شد.
نکات مهم در برنامه ریزی کنکور شامل دو فاکتور اساسی خواهد بود: زمان و درسهایی که باید خوانده و مرور شوند. حال اگر شما در زمان مناسب، بتوانید حجم درس تعیین شده را بخوانید، خود به خود شعف ادامه کار در شما فوران خواهد کرد. با قدم گذاشتن درست در برنامه تعیین شده، چیزی به نام استرس در شما بیدار نخواهد شد و هر روز از روز قبل، امیدوارتر خواهید شد.
پیشنهاد مقاله: راهکارهایی برای مدیریت زمان در کنکور
افزایش کیفیت مطالعه یکی دیگر از مواردی است که تنها در سایه داشتن یک برنامه منظم و اصولی به دست میآید. مطالعه باید یک سیر هدفمند داشته باشد و هر درس در زمان تعیین شده و با انرژی کامل خوانده شود. طبیعی است که بدون برنامهریزی، شما دچار پدیدهای به نام «از این شاخه به آن شاخه پریدن» خواهید شد و همه چیز را کج دار و مریز پشت سر خواهید گذاشت.
سایر موارد مهم که فقط با برنامهریزی به دست میآیند، عبارتند از:
- ایجاد آرامش
- مدیریت زمان
- پیشرفت
- مقابله با بحران فکری
- انعطافپذیری
- منحصر به فرد بودن
- قابل ارزیابی بودن مطالعه
- …
اگر خود را برای کنکور آماده میکنید و تا این لحظه نسبت به داشتن یک برنامه همه جانبه اقدام نکردهاید، باید بدانید که به هیچ کدام از مزیتهای یاد شده، دسترسی نخواهید داشت. بنابراین همان بهتر که در این راه اصلا قدم نگذارید! پس بدانید که داشتن برنامهریزی و رعایت نکات مهم در برنامه ریزی کنکور، از نان شب هم برای شما واجبتر خواهد بود.
پیشنهاد مقاله: چرا باید برنامه ریزی درسی کنم؟
برنامه ریزی اصولی برای کنکور چه ویژگیهایی دارد؟
در قسمت قبل، چند بار به «برنامه ریزی اصولی» اشاره کردیم. حال میخواهیم بدانیم یک برنامه برای آنکه اصولی باشد، باید چه ویژگیهایی را شامل شود:
در نکات مهم برای برنامه ریزی کنکور اولین مورد، این است که برنامه باید حتما مکتوب باشد. فراموش نکنید که روی کاغذ آوردن ایدهها و برنامهها، باعث ماندگار شدن و تاثیرگذاری بیشتر آنها میشود. به قول معروف: کمرنگترین جوهرها از قویترین حافظهها ماندگارتر هستند!
منحصر به فرد بودن برنامهریزی یکی دیگر از ویژگیهای یک برنامه اصولی برای کنکور است. این که هر فرد دارای ویژگیهای فردی و شخصیتی مشخص است، جای هیچ بحث و تردیدی ندارد. بنابراین برنامهای میتواند ثمربخش باشد که پیش از هر چیز، بر اساس خصوصیات دانشآموز نوشته و تدوین شده باشد.
معقول و قابل اجرا بودن برنامه هم یکی دیگر از ملزومات برنامهریزی اصولی کنکور است. یک برنامه ممکن است روی کاغذ بهترین باشد؛ اما در عمل به کار نیاید! پس برنامهای داشته باشید که در قدم اول، قابل اجرا باشد؛ مخصوصا بر اساس تواناییهای شما.
دیگر ویژگیهای و نکات مهم در برنامه ریزی کنکور که فرد باید رعایت کند، عبارتند از:
- بهترین منابع را پوشش دهد.
- تنوع مطالعاتی داشته باشد.
- اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در آن به روشنی مشخص شده باشند.
- همزمان چند برنامه را دنبال نکند.
- پیوستگی مطالعاتی داشته باشد.
- تفریح و استراحت در آن لحاظ شده باشد.
- مرور و جمعبندی را فراموش نکرده باشد.
- فرد بتواند به وسیله آن خود را ارزیابی کند.
- …
اکنون و با دانستن این موارد، میتوانید به داشتن یک برنامهریزی اصولی و صحیح برای کنکور نزدیک شوید. اما هنوز اول راه است و علامت سوال بسیار! پس حتما در ادامه با ما همراه باشید.
پیشنهاد مقاله: راهکار های مقابله با تنبلی در مطالعه
چرا باید برای کنکور برنامه ریزی کنیم؟
وقتی صحبت از کنکور در میان باشد، واژه برنامه ریزی بیش از هر موضوع دیگری شنیده میشود. با این حال، هنوز هم هستند دانش آموزانی که معتقدند بدون داشتن برنامه و تنها با اتکا به تلاش و استعداد خود، میتوانند در کنکور موفق شوند. اگر شما هم در این دسته قرار میگیرید، حتما یک سوال مهم ذهنتان را به خود مشغول کرده است: چرا باید برای کنکور برنامهریزی کنیم؟
پشیمانی در آینده، اولین جواب این سوال است. بله اگر میخواهید در آینده پشیمان نشوید، بهتر است از همان ابتدا با یک برنامه درست و اصولی جلو بروید. موفقیت یا شکست شما در کنکور، تنها به یک فاکتور مشخص وابسته نیست و میتواند به هر دلیلی دچار تغییر شود. اما اگر میخواهید فارغ از نتیجه به دست آمده، در پایان از خود راضی باشید، باید بدانید که چه مسیری را طی کردهاید و چگونه یک سال از عمر خود را صرف کردهاید.
از طرف دیگر، برنامهریزی کنکور باعث پیشرفت شما میشود. کلاس های خصوصی اگر بدون برنامه باشند، نتیجهای که انتظار دارید را برای شما در پی نخواهند داشت. ساعتها مطالعه اگر طبق یک روش هدفمند جلو نرفته باشد، در عرض یک دقیقه بر باد خواهد رفت. مشاوره کنکور میتواند پیشرفتی در پی نداشته باشد؛ اگر با یک برنامه درست توام نشود و …
بسیاری از دانش آموزان در طول پروسه طولانی و فرسایشی کنکور، دچار بحرانهای مختلف میشوند. افسردگی، ناامیدی، خستگی، پرخاشگری و همه و همه در کمین شما هستند و تنها یک برنامه ریزی درست است که میتواند سر بزنگاهها، شما را از این بحرانها خارج نماید.
موارد یاد شده، تنها چند مورد از دهها پاسخ به سوال اهمیت برنامه ریزی برای کنکور بودند. اما همین چند نکته هم میتوانند ذهن ما را بیش از پیش درباره نکات مهم در برنامه ریزی کنکور و اهمیت آنها روشن نمایند.
برنامه ریزی برای کنکور آسان است؟
کنکور «هلو بپر تو گلو» نیست! اما در عین حال نباید از آن یک غول بی شاخ و دم بسازید. بله ما هم میدانیم که کنکور یک رقابت بسیار حساس و فشرده است و ثانیهها هم در نتیجه آن اثرگذار هستند. ما هم میدانیم که برنامهریزی برای کنکور دشواریهای خود را دارد؛ اما باور کنید آنقدرها هم که فکر میکنید، سخت و دور از دسترس نیست.
قبل از هر چیز اهمیت داشتن یک برنامه ریزی خوب برای کنکور را درک کنید. پس از آن، دنبال ویژگیهای شخصیتی و روانی خود باشید و وضعیت درسیتان را بررسی کنید. در نهایت با بحث پیرامون ویژگیهای یک برنامه اصولی، بهترین برنامه برای سال حساس و سرنوشتساز کنکور را انتخاب کرده و مطابق آن جلو بروید. تمام تلاش خود را بکنید و نتیجه را به خدا واگذار نمایید؛ این تنها مسیر درست شما برای کنکور خواهد بود.
مراحل برنامه ریزی صحیح برای کنکور
برنامه ریزی برای کنکور باید فارغ از نکات ریز و درون مایهای که دارد، دارای یک مسیر هدفمند و مرحله به مرحله باشد. فرض را بر این بگیریم که از همین امروز قصد دارید استارت آماده شدن برای کنکور را بزنید؛ در این صورت، برای داشتن یک برنامه درست، باید مراحل زیر را به ترتیب طی نمایید:
- ابتدا به یک شناخت کامل و جامع از خودتان، تواناییتان برای مطالعه در طول شبانهروز، مدت زمانی که به استراحت نیاز دارید، فضای منزل برای مطالعه و … برسید.
- دروس خود را بر اساس استعدادی که در آنها دارید مشخص کنید و به این نتیجه برسید که برای کدام درسها باید بیشتر وقت بگذارید و کدام یک از آنها به زمان کمتری نیاز دارند.
- منابعی که در اختیار دارید را مشخص کنید.
- از جلسات مشاوره کنکور و مشورت با یک فرد متخصص استفاده کنید.
- برنامهریزیهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت خود را مشخص کنید.
- اولین قدم از برنامه تعیین شده را برداشته و وارد مسیر شوید.
میتوان ادعا کرد که با طی کردن این 6 مرحله، میتوانید به یک برنامه جامع، هدفمند، شخصی و امیدوار کننده برسید. بعد از آن، همه چیز به چگونگی اجرای این برنامه توسط شما بستگی دارد.
افراد موفق در کنکور چگونه برنامه ریزی کردهاند؟
گاهی ممکن است با خود فکر کنید که کسانی که در کنکور موفق شدهاند، از یک سیاره دیگر آمده و دارای ویژگیهای فرازمینی هستند! بعضی وقتها به این نتیجه میرسید که موفقیت در کنکور روی پیشانی بعضیها نوشته شده و شما در این دسته قرار ندارید! همه اینها خیال باطل است و هیچ محلی از اعراب ندارد. حقیقت این است که افراد موفق در کنکور، فقط برنامه ریزی درستی داشته و نکات مهم در برنامه ریزی کنکور خود را رعایت و مطابق آن تلاش کردهاند…
رتبههای برتر کنکور ظرفیتهای خود را شناختهاند، برای جبران ضعفها و کمبودهای خود تلاش کردهاند، از زمان خود به بهترین شکل ممکن سود بردهاند و در نهایت، اهل ناامیدی هم نبودهاند. آنها 6 قدم طلایی برای برنامهریزی کنکور را برداشته و در پایان، نتیجه آن را هم دیدهاند. شما هم میخواهید یک فرد موفق در کنکور باشید؟ بفرمایید این گوی و این میدان.
پیشننهاد مقاله: نحوه مطالعه نفرات برتر هر رشته برای کنکور
تاثیر مشاور تحصیلی در برنامه ریزی برای کنکور
کنکور مسیری نیست که بتوانید یک تنه آن را طی کنید! شما در طول این راه سخت و پر فراز و نشیب، همواره به یک راهنمای آگاه نیاز دارید که نقاط ضعف و قوتتان را یادآوری کرده، پیشرفت شما را آنالیز و در نهایت، قدم بعدی را به شما یادآوری نماید. مشاوره تحصیلی دقیقا همان راهنمایی است که برای برنامه ریزی کنکور و حرکت مطابق این برنامه، به آن نیاز دارید.
یک مشاوره تحصیلی درست و اصولی میتواند مزیتهای زیر را برای شما به همراه داشته باشد:
- جلوگیری از افت تحصیلی
- رفع درگیریهای ذهنی مربوط به مسائل تحصیلی
- شناسایی نقاط ضعف شما و لحاظ کردن آنها در برنامهریزی کنکور
- شناسایی نقاط قوت شما و تلاش برای تقویت آنها
- ایجاد انگیزه در شما و تشویق به حرکت کردن بر اساس برنامه تعیین شده
- در نظر گرفتن شرایط واقعی شما برای تنظیم بهترین برنامه ریزی ممکن
- …
همانطور که در مراحل برنامهریزی برای کنکور هم گفته شد، مراجعه به یک مرکز مشاوره تحصیلی و کمک گرفتن از یک مشاور، از مهمترین قدمها و به نوعی تضمین کننده موفقیت یک برنامه درسی برای کنکور خواهد بود.
برای برنامه ریزی کنکور به چه کسی مراجعه کنیم؟
هنگامی که تصمیم میگیرید برای مطالعه دروس کنکور برنامهریزی کنید، پیش از هرچیز باید بدانید که هیچکس نمیتواند به خوبی و با دقت شما برای مطالعهتان برنامهریزی کند، چرا که شما بهتر از هرکس دیگری از نقاط قوت و ضعف و تواناییهایتان با خبر هستید.
البته در این میان کمک گرفتن از راهنمایی مشاوران با تجربه و دلسوز به شما کمک میکند، به شرطی که با دقت به پرسشهای آنها پاسخ دهید و اطلاعات کافی را درباره ویژگیهای درسی و شخصیتی خودتان در اختیار مشاور قرار دهید و در نهایت نکات مهم در برنامه ریزی کنکور را که مشاور به شما یادآور شده، با دقت انجام دهید.
هیچوقت به مشاورانی که برنامهای از پیش تعیین شده برای تمام افراد ارائه میکنند، اعتماد نکنید. چرا که این نسخه از پیش تعیین شده، شما را به مقصد نهاییتان نخواهد رساند. همانطور که افراد با هم تفاوت دارند، برنامهریزی مربوط به هر فرد، منحصر به خود اوست.
مشاواران آکادمی کنکور فرهنگ در این مسیر شما را راهنمایی میکنند تا نتیجه دلخواه خود برسید.
تکنیک های برنامه ریزی کنکور
نمیخواهیم شما را گول بزنیم و بگوییم ما تکنیکهایی بلد هستیم که موفقیت شما در کنکور را تضمین میکنند. برنامهریزی برای کنکور باید اختصاصی باشد و به طبع، تکنیکهای آن هم خصوصی و بر اساس تواناییهای شخصی شما خواهد بود. با اینحال، چند تکنیک کلی وجود دارند که حتما به کار شما خواهند آمد:
- برنامه درسی خود را به شکلی طراحی کنید که قابل اجرا باشد.
- علاقهمندیهای خود را در برنامه درسی لحاظ کرده و برای آنها تایم آزاد بگذارید.
- خود را با درس خواندن غرقاب نکنید و حتما به فکر استراحت هم باشید.
- خود را با یک برنامه سنگین، ایزوله نکنید.
- ارتباطتان با دیگران را به هیچ عنوان قطع نکنید.
- تستزنی را در برنامه خود لحاظ کنید.
- از بودجهبندی دروس برای کنکور مطلع شوید.
- ورزش را در برنامه خود قرار دهید.
- …
انواع برنامه ریزی برای کنکور
به طور کلی برای کنکور 3 نوع برنامه ریزی وجود دارند که عبارتند از:
- برنامه ریزی کوتاه مدت: شامل برنامه یک شبانه روز مطالعه میشود
- برنامه ریزی میان مدت: برنامهای که مطالعه یک هفته شما را در بر میگیرد.
- برنامهریزی بلند مدت: شامل یک ماه برنامه برای مطالعه شما میشود.
چند ساعت در شبانه روز باید درس بخوانیم؟
این هم از آن دسته سوالاتی است که جز خود شما، کسی نمیتواند به آن پاسخ دهد. اول از همه باید بدانید که واقعا ظرفیت مطالعه شما در شبانه روز چقدر است و مطابق آن درس بخوانید. مطالعهای که به اجبار و با بیحوصلگی و فقط برای پر کردن وقت باشد، مطالعه کاذب نام دارد و هیچ سودی هم برای شما به همراه ندارد. پس دقیقا مطابق با تواناییهای خود و البته نقاط ضعف و قوتتان، میزان مطالعه در شبانه روز را تعیین کنید؛ البته که هرچه بیشتر، بهتر.
در پایان آرزو میکنیم که با در نظر گرفتن نکات مهم در برنامه ریزی کنکور، شاهد موفقیت شما عزیزان باشیم. به امید اینکه در زمان انتخاب رشته کنکور به رتبه خود افتخار کنید و با خیال راحت، رشتهای که دوست دارید را انتخاب نمایید. یادتان نرود که استفاده از مشاوره انتخاب رشته کنکور برای تحصیل در رشتهای که دوست دارید، بسیار مهم است.
نکات اساسی و پایانی برای برنامه ریزی درست کنکور
هر برنامهای که برای کنکور تعیین کردهاید را به درستی پیش ببرید؛ اما توجه به نمونه سوالهای سالهای قبل کنکور را هم فراموش نکنید. به عنوان مثال، اگر در رشته انسانی تحصیل کردهاید، سوالات کنکور رشته انسانی میتوانند شما را به شکل قابل ملاحظهای از رقبا جلو بیندازند.
سوالات کنکور رشته تجربی دقیقا همین نقش را برای داوطلبان رشته علوم تجربی ایفا خواهند کرد. فراموش نکنید که تست زنی و مطالعه نمونه سوالهای کنکور سالهای قبل، مثل یک چاشنی و کاتالیزور عمل کرده و موفقیت شما را مشتعل خواهند کرد.