چگونه خودم انتخاب رشته کنم؟
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
انتخاب رشته کنکور، یکی از مهمترین تصمیماتی است که در آستانه ورود به دانشگاه با آن روبهرو هستیم. اغلب دانشآموزان در این مرحله با ابهامات زیادی مواجه میشوند و نمیدانند از کجا باید شروع کنند. اطلاعات گسترده و گاه متناقضی که در مورد انتخاب رشته وجود دارد، تصمیمگیری را دشوارتر هم میکند. به همین دلیل، بسیاری از دانشآموزان به دنبال راهنماییهای دقیق و مرحلهبهمرحله برای انتخاب رشته هستند. در این مقاله، سعی داریم مراحل انتخاب رشته را به صورت ساده و گام به گام توضیح دهیم تا به شما در این مسیر مهم کمک کنیم. همچنین، نکاتی را درباره تحقیق درباره رشتههای مختلف بیان کردیم تا شما بدانید کدام رشته مناسب شماست.
پیشنهاد مقاله: صفر تا صد انتخاب رشته کنکور
مراحل انتخاب رشته
تقریبا یک ماه بعد از برگزاری کنکور سراسری در تاریخ 9 تا 12 تیر ماه، نتایج اولیه آن از طریق سازمان سنجش اعلام میشود.
در این مرحله شرکتکنندگان کنکور، پس از آن که کارنامه خود را دریافت و نتایج را مشاهده کردند، از 14 تا 20 مرداد، 150 کد محل تحصیلی را بر اساس اولویتهای موردنظرشان انتخاب کنند. در صورتی که داوطلب، انتخاب رشته نکند، به معنای انصراف از آزمون میباشد.
بعد از اتمام مهلت انتخاب رشته، سازمان سنجش کار بررسی انتخابها را به صورت مرحلهای و از رتبه برتر شروع میکند. ابتدا، اولین انتخاب داوطلب رتبه یک بررسی میشود. اگر ظرفیت آن رشته در آن دانشگاه هنوز تکمیل نشده باشد، داوطلب در همان انتخاب اول پذیرفته میشود. در غیر این صورت، به سراغ انتخاب دوم او میرود و این روند تا زمانی که داوطلب در یکی از انتخابهایش پذیرفته شود، ادامه پیدا میکند.
به اولویتها و احتمال قبولی خودتان در رشته موردنظرتان، توجه کنید.
با اینکه آزمون سراسری و آزاد چند سالی است که ترکیب شدهاند، درگاه انتخاب رشتۀ دانشگاه آزاد و سراسری متفاوت است. متقاضیان انتخاب رشته در دانشگاه آزاد، پس از دانلود دفترچۀ مخصوص این دانشگاه باید با مراجعه به سایت انتخاب رشته دانشگاه آزاد 100 کد محل تحصیلی (به غیر از رشته پزشکی، دندانپزشکی، دارو سازی و دامپزشکی) را در فرم انتخاب رشته وارد کنند.
پیشنهاد مقاله: بهترین توصیه ها برای انتخاب رشته درست صحیح و اصولی
شناخت کامل علایق خود
هنگام انتخاب رشته این موضوع مهم را باید در نظر داشته باشید که علاقه شما به رشته خاصی، واقعی باشد نه کاذب. بگذارید با مثال برایتان توضیح دهیم.
برای مثال بسیاری از افراد ممکن است بگویند که به پزشکی علاقه دارند و سالیان سال برای این رشته پشت کنکور بمانند. اما زمانی که این افراد وارد دانشگاه میشوند، متوجه میشوند که درواقع هیچ علاقهای به رشته پزشکی ندارند و فقط اسم رشته پزشکی را به دلیل پرستیژ کاری دوست دارند.
این موضوع، میتواند یکی از مهمترین دلایل ایجاد علاقه کاذب در داوطلبان کنکور نسبت به برخی رشتههای تحصیلی باشد. در این شرایط، دانشآموز باید به طور واقع بینانه علاقه خود را پیدا کرده و بر اساس توانمندیها و استعدادهایی که دارد، انتخاب کند که چه رشتهای برای او مناسبتر است.
استعدادیابی
استعداد، مثل یک ابزار خاص است که به ما کمک میکند در یک کار خاص بهتر عمل کنیم. مثلاً، کسی که استعداد نقاشی دارد، میتواند با کمی تمرین، نقاشیهای زیبایی بکشد. اما اگر کسی که استعداد نقاشی ندارد، بخواهد نقاش شود، هر چقدر هم تلاش کند، نمیتواند به نتیجه دلخواه برسد. پس برای انتخاب رشته، باید به دنبال رشتهای باشیم که استعدادهای ما را به چالش بکشد و به ما اجازه دهد بهترین تواناییهای خود را نشان دهیم.
پیشنهاد مقاله: اشتباهات انتخاب رشته
شناخت کامل رشتهها و دانشگاههای مختلف
برای اینکه یک انتخاب رشته درست و اصولی داشته باشید، لازم است تمام رشتهها و دانشگاههایی که به آنها علاقه دارید و میتوانید در آن رشتهها تحصیل کنید را بشناسید. شناخت کامل رشتههای درسی، شرایط هر کدام، فرصتهای شغلی هر رشته و بررسی کامل دانشگاهها و شهری که در آن ساکن هستید، تاثیر بسیار زیادی در انتخاب رشته شما دارد.
مثلا باید حتما به موقعیت مکانی دانشگاه موردنظر، خوابگاه آن و سایر خدماتی که به دانشجویان ارائه میدهند توجه داشته باشید.
ضروری است که درباره رشتههایی که آشنایی کافی ندارید، تحقیقات کامل انجام دهید تا از آنها شناخت کافی پیدا کنید.
پیشنها پادکست: معرفی انواع پذیرش در دانشگاه های دولتی
شناخت دفترچه انتخاب رشته
تفاوتی ندارد که بخواهید انتخاب رشته حضوری، اینترنتی یا نرم افزاری انجام دهید، در هر شرایطی ابتدا باید دفترچه انتخاب رشته را دریافت کرده و آن را به طور کامل مطالعه کند.
در این دفترچه، اسم همه دانشگاهها و رشتههای آنها وجود دارند و داوطلب باید همه آنها را بررسی کرده و بداند کدام یک برای او مناسب تر است.
داخل این دفترچه میتوانید علاوه بر رشته و دانشگاه، اطلاعات کاملی از بورسیهها، شرایط پذیرش، شرایط افراد بومی و غیر بومی را مشاهده کرده و بعد از بررسی، رشته و دانشگاه دلخواه خود را از بین دفترچه انتخاب کنید.
البته این را هم بگویم که دفترچه انتخاب رشته هر سال با سال قبل تفاوت دارد. به همین خاطر، نیاز است که اگر تجربه قبلی با دفترچه انتخاب رشته کنکور دارید، آن را فراموش کنید و دوباره دفترچه انتخاب رشته سال جدید را مطالعه کنید.
تغییر قوانین و نحوه قبولی ، ظرفیت دانشگاهها و…. در دفترچه انتخاب رشته چند سال اخیر دستخوش تغییراتی شده است و هر ساله نیز این روند ادامه دارد.
پیشنهاد مقاله : لیست رشته های بدون کنکور 1403
انتخاب بهترین رشته
برای انتخاب رشته میتوانید 150 رشته را انتخاب کنید. با این وجود، اگر تعداد رشتههای انتخابی شما در مرحله قبل بیشتر از 150 رشته شد، هیچ مشکلی نیست. چون میتوانید بعد از نوشتن همه رشتهها به ترتیب علاقه مندیها رشتههای اضافی خود را حذف کنید تا فقط 150 رشته در لیست خود داشته باشید.
برای حذف این رشتهها اصلا نیازی نیست که موارد آخر لیست خود را حذف کنید.
مثلا ممکن است بعضی رشتهها شباهت زیادی به یکدیگر داشته باشند یا شرایط شهر و دانشگاه آنها خیلی مناسب نباشند. در این حالت میتوانید موارد اضافی را حذف کنید.
اولویت بندی مجدد رشتهها
بعد از حذف رشتههای اضافی و انتخاب ۱۵۰ رشته برتر، نوبت اولویت بندی است. در این مرحله باید مجددا رشتهها را اولویت بندی کنید.
برای این اولویتبندی بهتر است به علاقه شخصی خود، استعدادها، توانمندیها و توصیه های مشاور خود توجه کنید.
بعد از بررسی این موارد، نوبت به آن میرسد که بار دیگر اولویتبندی کرده و لیست جدیدی بر اساس این اولویتها درست کنید.
شاید این مرحله چند بار نیاز به تکرار داشته باشد تا بتوانید بهترین لیست با اولویت بندی درست و اصولی را تهیه کنید. مشکلی نیست. شما باید با حوصله زیاد و دقت بالا روش انتخاب رشته را به همین روند ادامه دهید تا در نهایت به لیست کاملی برسید و بعد آن را در فرم انتخاب رشته خود وارد کنید.
مشاورین آکادمی فرهنگ در این زمینه به شما کمک میکنند.