تمرکز هنگام مطالعه ، افزایش تمرکز و جمع کردن حواس
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
حتما تاکنون برای شما هم رخ داده است که درحین مطالعه دچار حواس پرتی می شوید و روند مطالعه تان به هم خورده است. بسیاری از دانش آموزان کوشش زیادی می کنند اما به دلیل عدم توانایی در تمرکز حواس نمی توانند به نتیجه دلخواه دست یابند.
در این مقاله به بررسی عواملی که باعث عدم تمرکز میشوند و همچنین عواملی که باعث رفع این عدم تمرکز می شوند می پردازیم.
تمرکز به چه معناست و مستقیما تحت تاثیر چه پارامترهابی می باشد ؟
تمرکز در لغت به معنی تراکم ، فشردگی ، چکیده . افزایش تمرکز یعنی عوامل حواس پرتی را به حداقل برسانیم برخی افراد گمان می کنند تمرکز یک امر ذاتی و درونی است و نمیتواند اکتسابی باشد .
در صورتیکه تمرکز می تواند اکتسابی نیز می باشد و با میزان تلاش فرد افزایش پیدا می کند .
افزایش تمرکز فرد باعث می شود از مطالعه خود بازدهی کافی را دریافت کند و نتیجه خوبی به دست آورد .
چه عواملی موجب حواس پرتی می شود؟
به طور کلی 2 مورد موجب حواس پرتی می شوند :
عوامل درونی و عوامل بیرونی
حواس پرتی درونی و ذهنی : عواملی مثل ناراحتی، افسردگی ، خشم و عصبانیت، خواب آلودگی ، خستگی و بیماری باعث عدم تمرکز فرد می شوند.
حواس پرتی بیرونی و محیطی :
عواملی که به محیط پیرامون فرد ربط دارند مانند نور محیط ، سکوت محیط ،دمای محیط ،پاکیزگی محیط و عدم برنامه ریزی دقیق.
پیشنهاد: مقاله ی بهترین مکان مطالعه برای یاد گیری من کجاست
چه عواملی موجب تقویت تمرکز می شوند؟
عواملی که موجب تقویت تمرکز میشوند:
1- حذف حواس پرتی های بیرونی : کنارگذاشتن گوشی در هنگام مطالعه و تا حد ممکن دوری از عوامل حواس پرتی مثل سر و صدا ،تلویزیون و میزمطالعه شلوغ از عوامل ابتدایی هستند که هر فرد باید قبل از شروع مطالعه این عوامل را خنثی کند.
2-تکنیک پومودورو : روش فوق العاده ای برای افزایش تمرکز و بازدهی بالادر تمام امور ، تکنیک پومودورو می باشد . با استفاده از این روش کاری که می خواهید انجام دهید را به مدت ۲۵ دقیقه دقیق ادامه دهید و سپس ۵ دقیقه استراحت کنید و مجددا ۲۵ دقیقه کار را انجام دهید و ۵ دقیقه استراحت کنید. این روند را 4 بار تکرار کنید و بعد به مدت 15 الی 30 دقیقه استراحت کنید
٣- برنامه ریزی داشته باشید : برنا مه ریزی مشخص و منطقی برای مطالعه سبب می شود میزان استرس شما کم تر شود و کم تر شدن میزان استرس رابطه مستقیمی با افزایش تمرکز شما خواهد داشت . بهتر است تحت نظر یک مشاور متخصص برنامه خود را دریافت کنید و مطابق با همان برنامه مطالعه کنید. درصورت بی برنامه بودن ممکن است هنگام مطالعه یک درس ذهنتان درگیر درس دیگر باشد و تمرکز کافی نداشته باشید .
۴ _ رژیم غذایی مناسب : استفاده کمتر از خوراکی هایی که مواد نگهدارنده دارند بر حفظ سلامت و تمرکز ما موثر است. مکمل ها و ویتامین هایی مثل ویتامین سی ، بی ، ای و همچنین بتاکاروتن و منیزیم همگی مکمل هایی قوی برای تقویت حافظه هستند . شکلات تلخ خواص آنتی اکسیدانی دارد ، آجیل منبع سرشار ویتامین ای است ، ماهی منبع سرشار از پروتئین و اسید چرب امگا 3 است و همچنین میزان مشخصی از کافیین برای بدن لازم است و باعث افزایش تمرکز و هوشیاری می شود .
کافیین نیز در چای ، قهوه ، شکلات ها موجود می باشد .
5 – مدیتیشن کنید: با استفاده از یک موسیقی بی کلام و تکنیک های تنفس شکمی میتوانید در شروع روز یا پایان روز بدن خود را ریلکس کنید. انجام مداوم این کار باعث می شود با استفاده از تنفس صحیح ، ضربان قلب شما کم شود و کم شدن ضربان قلب عاملی مهم در کاهش میزان استرس و افزایش تمرکز است .
6- چند عامل مهم دیگر :
– خواب کافی به میزان 7- 8 ساعت در طول شب
-دوری از اخبار استرس زا
-ورزش و مخصوصا پیاده روی جهت کاهش افکار منفی و افزایش تمرکز
– چرت زدن به مدت 15 – 20 دقیقه باعث رفع خستگی فوری شما و افزایش تمرکزتان خواهد شد.
در این مقاله سعی کردیم بطور مختصر عوامل مرتبط با تمرکز را بررسی کنیم
اگر با وجود تمام موارد بالا بازهم دچار عدم تمرکز حواس هستید حتما با روانشناس در این مورد مشورت کنید .