مطالعه در صبح یا شب
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
مطالعه در صبح یا شب را در این مقاله از پانسیون مظالعاتی فرهنگ را بررسی می کنیم.
مطالعه در صبح یا شب؛ بهترین زمان کدام است؟
انتخاب بهترین زمان برای مطالعه یکی از سوالات بسیاری از دانشآموزان دانشجویان می باشد زیرا یکی از موضوعات مهمی است که با آن روبهرو هستند.
برخی افراد فکر میکنند مطالعه در صبح بهترین گزینه است برای همین ترجیح میدهند صبحها به مطالعه بپردازند، در حالی که دیگران معتقدند شب بهترین زمان برای تمرکز و یادگیری است.
هر دو این زمانها دارای مزایا و معایب خاصی هستند و انتخاب بهترین زمان برای مطالعه بسته به شرایط فردی، نیازها و سبک زندگی متفاوت خواهد بود.
اما واقعا طبق مقالات علمی صبح بهترین زمان است؟ مایی که در شب بهترین یادگیری را داریم باید مطالعه را به صبح تغییر دهیم؟
در این مقاله به بررسی کامل مطالعه در صبح و شب میپردازیم، مزایا و معایب هر کدام را ارزیابی میکنیم تا با توجه به نیازها و شرایط شخصیتان، بهترین زمان برای مطالعه خود را پیدا کنید. پس با ما همراه باشید.
مطالعه در صبح
مطالعه در صبح بر اساس تصور خیلی از آدمها اینگونه است که مغز پس از استراحت شبانه، آمادگی بیشتری برای جذب اطلاعات دارد. این حالت میتواند به دلیل خواب کافی و بازسازی ذهنی در طول شب باشد.
و اما، مزایای مطالعه در صبح چیست؟
بیشترین میزان تمرکز در کنار انرژی:
پس از خواب شبانه، بدن و مغز به طور طبیعی در وضعیت بازسازی شده قرار می گیرند. خواب کافی باعث ترمیم و بازسازی سلولهای مغزی و جسمی میشود، به طوری که افراد احساس انرژی بیشتری در اول صبح حس میکنند. همچنین، این انرژی میتواند به افزایش تمرکز و حافظه کمک کند.
روشنایی خورشی:
صبحها وجود نور طبیعی خورشید وجود باعث فعال شدن ساعت بیولوژیکی بدن می شود. نور طبیعی بر بهبود تمرکز و کاهش احساس خوابآلودگی تأثیر فراوانی می گذارد.
بالاترین سطح هورمون کورتیزول ( مفید) :
به طور کلی، هورمون کورتیزول به دو دسته مضر و مفید تقسیم می شود. هورمون کورتیزول که به عنوان “هورمون استرس” شناخته میشود، در صبحها به طور طبیعی بالاتر است ( مفید ) و این افزایش سطح میتواند به ارتقاء هوشیاری و تمرکز کمک کند. این شرایط به شما این امکان را میدهد تا در انجام فعالیتهایی مثل مطالعه، بهترین عملکرد را داشته باشید.
عمل به برنامهریزی مفید روزانه:
مطالعه در صبح به شما این امکان را میدهد که برنامه ریزی روز خود را با یک انرژی بیشتری انجام دهید و در کوتاه مدت همین موضوع باعث موفقیت شما می شود. با انجام بخش عمدهای از کارها و مطالعات در ابتدای روز، احساس آرامش بیشتری خواهید داشت و بقیه روز را میتوانید به با تمرکز بیشتری در نهایت بهره وری بیشتری ادامه دهید.
معایب مطالعه در صبح
مشکل برای کسانی که شبها بیدار میمانند:
برخی افراد طبیعتاً شبزندهدار هستند و در صبحها به سختی از خواب بیدار میشوند. این دسته از افراد ممکن است نتوانند در صبحها به خوبی تمرکز کنند و مطالعه برای آنها سخت و بیاثر باشد. البته، این موضوع باید به مرور زمان حل شود زیرا مطالعه در صبح هیچ گونه معایبی ندارد فقط شما باید به مرور زمان از ساعت های بیداری شب کم کنید و به مرور سعی کنید صبح ها زودتر بیدار شوید.
تداخل با فعالیتهای روزانه:
در بسیاری از مواقع افراد مجبورند در صبحها به کارهای دیگر مانند کار، مدرسه یا وظایف خانگی بپردازند. این میتواند زمانی که میتوانست به مطالعه اختصاص یابد را محدود کند. که برای این موضوع باید برنامه ریزی اصولی انجام داد تا باعث نشود بخواهید شب ها تا زمان زیادی بیدار بمونید.
کمبود زمان کافی برای آمادهسازی ذهنی:
برخی افراد نیاز دارند تا پس از بیدار شدن زمان کافی برای آمادهسازی ذهنی داشته باشند. این افراد ممکن است در ساعات ابتدایی روز از نظر ذهنی هنوز برای مطالعه آماده نباشند. که بهتر است برای رفع این مشکل با روانشناس مشورت کنند.
بررسی مطالعه در شب
مطالعه در شب نیز برای بسیاری از افراد مخصوصا دانشجو ها و دانش آموزان جذاب است. در این زمان، معمولاً محیط آرامتر است و افراد میتوانند بدون مزاحمت و حواسپرتی به مطالعه بپردازند و حتی تمرکز بسیار بیشتری حس میکنند. اما آیا شب واقعاً بهترین زمان برای یادگیری است؟
مزایای مطالعه در شب
سکوت زیاد و آرامش:
شبها به طور معمول محیط اطراف آرامتر است و حواسپرتیهای کمتری وجود دارد. این آرامش به فرد امکان میدهد تا با تمرکز بیشتری به مطالعه بپردازد.
به همین دلیل است بسیاری از افراد مطالعه در شب را ترجیح می دهند.
زمان برای تجزیه و تحلیل بیشتر:
افراد شبزندهدار میتوانند زمان بیشتری را به مطالعه اختصاص دهند، چرا که در این زمان معمولاً فشار کمتری از طرف کارهای روزانه احساس میشود و میتوانند بدون استرس زمان کافی برای تجزیه و تحلیل موضوعات داشته باشند. البته در عین حال آسیب زننده نیز است.
بهبود خلاقیت تصور اشتباه افراد:
برخی از افراد احساس میکنند که در شبها خلاقیت بیشتری دارند. شبها ممکن است فضای آرامشبخش و خلاقانهتری فراهم کند که به افزایش انگیزه برای یادگیری و کشف ایدههای جدید کمک میکند. این موضوع در بازه زمانی کوتاهی زیبا به نظر می رسد اما در دراز مدت به دلیل مشکلات هورمونی و بهم ریختن ریتم شبانه روزی، فرد دچار آسیب های نه تنها جسمی بلکه روحی نیز می شود
کاهش استرس روزانه:
پس از یک روز طولانی و پایان وظایف کاری و تحصیلی، مطالعه در شب میتواند روشی برای استراحت ذهنی و کاهش استرس باشد. برای برخی افراد، مطالعه در این زمان به آنها کمک میکند تا روز خود را با آرامش به پایان برسانند. البته این موضوع به مرور زمان باید درست شود به همین دلیل سعی کنید با یک مشاور یا روانشناس مشورت بگیرید.
معایب مطالعه در شب
خستگی و کاهش انرژی:
از جمله معایب مطالعه در شب این است که فرد پس از یک روز طولانی خسته باشد و انرژی کافی برای مطالعه نداشته باشد. خستگی میتواند به کاهش تمرکز و کاهش کیفیت مطالعه منجر شود. و بسیاری از افراد برای اینکه در این زمان دچار خستگی زیاد نشوند، از مواد با کافئین بالا مثل قهوه استفاده می کنند که در دراز مدت آسیب زا است.
تداخل با خواب:
مطالعه تا دیر وقت باعث به وجود آمدن مشکلاتی در خواب می شود. مطالعات علمی نشان میدهند که استفاده از دستگاههای الکترونیکی مانند لپتاپ و گوشیهای هوشمند در شب میتواند تولید هورمون ملاتونین (که برای خواب ضروری است) را کاهش دهد و باعث بیخوابی شود. زیرا آنها نور آبی دارند و مغز به اشتباه فکر میکند هنوز روز است و موقع خواب نیست.
کاهش عملکرد حافظه:
شبها مغز به طور طبیعی آماده استراحت و بازسازی است و اگر در این زمان بیش از حد از مغز استفاده شود، باعث می شود کارایی حافظه کاهش یابد. برخی از تحقیقات نشان میدهند که حافظه بلندمدت در صبح بهتر عمل میکند و مغز در شبها به طور طبیعی به خواب نیاز دارد. برای همین شاید شما یک مطلب را فکر کنید در شب خوب یاد گرفته اید اما بعد از مدتی، می فهمید نمیتوانید به خوبی مطالب را یادآوری کنید.
احتمال کاهش انگیزه برای شروع مطالعه:
یکی از چالشهای مطالعه در شب این است که پس از یک روز پرمشغله، ممکن است انگیزه کافی برای شروع مطالعه وجود نداشته باشد. این میتواند منجر به تعویق در مطالعه یا کاهش کیفیت آن شود.
همینطور شما می توانید مقاله ی بهترین مکان برای مطالعه را نیز بررسی کنید.
مقایسه علمی مطالعه در صبح و شب
با توجه به به بررسی ریز به ریزی که نسبت به مطالعه در صبح و شب داشتیم، شاید بخواهید بدانید که از دیدگاه علمی، بهترین زمان برای مطالعه چه زمانی است. تحقیقات متعددی دربارهی ارتباط بین ساعتهای مختلف شبانهروز و کارایی ذهنی انجام شده است. نتایج این تحقیقات نشان میدهد که انتخاب بهترین زمان برای مطالعه به عوامل فردی، عادات و نیازهای خاص هر شخص بستگی دارد. با این حال، چند نکته کلیدی در این تحقیقات وجود دارد که میتوان به آنها توجه کرد:
ریتم شبانهروزی و عملکرد ذهنی:
بدن انسان دارای یک ساعت داخلی یا همان ریتم شبانهروزی است که بسیاری از فعالیتهای بیولوژیکی و ذهنی را کنترل میکند. این ریتم معمولاً در صبح و اوایل بعدازظهر در بالاترین سطح قرار دارد و سپس با نزدیک شدن به شب، عملکرد ذهنی کاهش مییابد. افراد شبزندهدار هستند، باید حتما با یک روانشناس برای تغییر ریتم شبانه به صبح پیش بروند. زیرا شب زنده داری تنها به ذهن و بدن شما آسیب وارد می کند.
تفاوتهای فردی در بهترین زمان یادگیری:
برخی از افراد به عنوان صبحگرا یا شبزندهدار شناخته میشوند. صبحگراها بهترین عملکرد ذهنی خود را در صبح تجربه میکنند، در حالی که شبزندهداران در شبها بهتر عمل میکنند اما این عملکرد به مرور زمان، باعث فرسودگی ذهنی و ذهنی می شود پس باید به صبح به مرور زمان تغییر پیدا کند.
تأثیر خواب بر یادگیری و حافظه:
خواب نقش مهمی در فرآیند یادگیری و تثبیت حافظه دارد. برخی مطالعات نشان میدهند که یادگیری پیش از خواب ممکن است به بهبود تثبیت حافظه کمک کند، چرا که مغز در خواب اطلاعات را پردازش میکند. بنابراین، مطالعه در شب ممکن است برای حفظ مطالب مفید باشد، البته به شرطی که با خواب کافی همراه باشد. و مطالعه به بعد از ساعت ۱۲ شب نباید برسد. سعی کنید در این بازه زمانی مطالعه در شب، به مرور بپردازید.
انتخاب بهترین زمان برای مطالعه با توجه به شرایط فردی
در نهایت، انتخاب بهترین زمان برای مطالعه باید بر اساس شرایط فردی هر شخص انجام شود. برخی از عواملی که باید در نظر گرفته شوند عبارتند از:
هوشیاری:
اگر نیاز به تمرکز زیاد یا حفظ اطلاعات زیادی دارید، مطالعه در صبح بهترین گزینه است، چرا که ذهن در این زمان به طور طبیعی هوشیارتر است. اما اگر کارهای خلاقانه یا تحلیلگرانه انجام میدهید، شب ممکن است برای شما مناسبتر باشد. البته این مورد برای دانش آموزان و دانشجوها صدق نمی کند.
برنامه خواب و استراحت:
یکی از مهمترین عوامل برای انتخاب زمان مطالعه، میزان خواب و استراحت است. بدون خواب کافی، بهرهوری در هر زمانی از روز کاهش مییابد. بنابراین باید سعی کنید زمان مطالعه خود را طوری تنظیم کنید که خواب کافی داشته باشید.
همچنین شما می توانید مقاله ی راهکارهای مقابله با تنبلی در مطالعه را نیز بررسی کنید.
سخن پایانی(مطالعه در صبح یا شب)
به هیچ عنوان ریتم مطالعه ای خود را برای شب نگذارید زیرا تنها به شما آسیب وارد می کند.
حتی اگر الان فکر می کنید بعد از ساعت ۱۲ شب بهترین عملکرد را دارید، در دراز مدت متوجه می شوید در بازیابی مطالب و تمرکز دچار مشکل شده اید.
در نهایت، بهترین زمان مطالعه به نیازهای فردی، الگوی خواب و ریتم طبیعی بدن هر شخص وابسته است. مهمترین عامل این است که زمانی را انتخاب کنیم که در آن بیشترین تمرکز و بازدهی را دارید. به طور کلی بهترین زمان از ۶ صبح تا ۱۲ شب است. زمان مطالعه شما بسته به شرایطتان، می توانید در بین این بازه انجام شود تا بهترین عملکرد را داشته باشید.