سهمیه مناطق چیست؟
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
تقسیم بندی داوطلبان در سهمیه های مختلف
سازمان سنجش تمامی داوطلبان کنکور سراسری را منطقه بندی کرده است. این مناطق که شامل منطقه یک، منطقه دو و منطقه ی سه میباشد که هر کدام تاثیر متفاوتی دارند و تاثیر سهمیه مناطق یک، دو و سه باهم یکسان نیست که به طور کامل در این مقاله به بررسی این موضوع میپردازیم.
به صورت کلی باید گفت که علت این سهمیه بندی تفاوت در امکانات آموزشی و تحصیلی داوطلبان در سراسر کشور میباشد، بنابراین به منظور برقراری عدالت آموزشی، سهمیه های متفاوتی برای داوطلبان هر شهر یا استان با توجه به شرایط جغرافیایی و امکانات تحصیلیشان در نظر گرفته شده است.
منطقه یک دواطلبانی را شامل میشود که از امکانات فوق العاده ای برخوردار هستند و دارای رفاه آموزشی بالاتری میباشند و همچنین رقابت میان داوطلبان این منطقه بسار بالاست.
در منطقه دو و سه به ترتیب امکانات و رفاه آموزشی کمتر میشود.
در ادامه قصد داریم جزئیات بیشتری در رابطه با نحوه ی تقسیم بندی داوطلبان در سهمیه های مختلف ارائه کنیم.
تقسیم بندی مناطق به صورت خلاصه به این شکل میباشد:
بخش های مرکزی مانند تهران، اصفهان، مشهد و… منطقه یک محسوب میشوند. شهر ها و شهرستان ها در منطقه ی دو و مناطق محروم و شهرهای کوچک جزو منطقه ی سه قرار میگیرند.
با توجه به این که داوطلب سه سال آخر تحصیل خود را در کدام منطقه تحصیل کرده است مشمول یکی از سهمیه های مناطق یک، دو و سه میشود.
البته گاهی شرایط خاصی ایجاد میشود که در ادامه به بررسی این موارد میپردازیم.
اگر داوطلبی در مناطق مختلف تحصیل کرده باشد، منطقه ای که مرفه تر باشد در کنکور مورد اثر قرار میگیرد.
داوطلبی که حداقل دو سال آخر تحصیل خود را در خارج از کشور گذارانده باشد جزو منطقه سه محسوب میشود.
کلیه داوطلبانی که معلولیت داشته باشند(نابینا، ناشنوا، کم بینا، کم شنوا و معلولین جسمی) جزو منطقه ی سه محسوب میشوند.
ظرفیت سهمیه های مناطق مختلف
هر رشته ای که در دفترچه انتخاب رشته ی کنکور سراسری وجود دارد. دارای ظرفیتی میباشد که این ظرفیت کل، بین سهمیه های مختلف توزیع میشود.
این ظرفیت ها پس از کسر سهمیه ی ایثارگران 25 درصد کنکور سراسری و ایثارگزان 5 درصد، با توجه به نوع گزینش هر رشته (گزینش کشوری یا گزینش بومی، استانی، ناحیه ای و قطبی) در دوره ها ی مختلف توزیع میشود که در ادامه به توضیح آن میپردازیم.
رشته های کشوری: در رشته هایی كه نوع گزینش آن ها كشوری است ظرفیت هر كد رشته محل به نسبت تعداد شركت كنندگان هر یک از سهمیه های مناطق یک، دو، سه و سهمیه خانواده شهدا در کنکور سراسری سال 1403 به تعداد كل شركت كنندگان هر گروه آزمایشی تعیین می شود.
رشته های بومی: در رشته محل هایی كه نوع گزینش آن ها بومی (قطبی، ناحیه ای، استانی) بوده، حدود 20 درصد ظرفیت به داوطلبان آزاد بر اساس سهمیه منطقه یک و دو و سه و خانواده شهدا تقسیم می شود و مابقی آن (80 درصد) به نسبت تعـداد شـركت كنندگان سهمیه ایثارگران هر یک از سهمیه های مناطق یک، دو، سه و خانواده شهدا در بوم مربوطه (قطب، ناحیه یا استان) و به تعداد كل شركت كنندگان آن بوم در هـر گـروه آزمایشـی اختصـاص می یابد. البته در رشته های پرطرفدار این نسبت 60 به 40 است، به این شکل که 60 درصد ظرفیت به داوطلبان بومی و 40 درصد آن به داوطلبان غیر بومی تعلق می باید.
نحوه تاثیر سهمیه ها در کنکور سراسری
سهمیه مناطق باعث میشود داوطلب به جای رقابت با کل شرکت کنندگان کنکور، فقط به رقابت با داوطلبان همان سهمیه بپردازد یعنی با کسانی که شرایط تحصیلی و آموزشیشان با هم برابر بوده.
طبق مثال زیر بهتر میتوان این موضوع را درک کرد.
اگر ظرفیت پذیرش یک کد رشته محل را صد نفر در نظر بگیریم و تعداد داوطلبان منطقه یک، 25 درصد و منطقه دو، 35 درصد و منطقه سه، 40 درصد از کل شرکت کنندگان باشد، در ابتدا 30 درصد از ظرفیت را به داوطلبان همیه ایثارگران اختصاص میدهند.
یعنی25 درصد ظرفیت برای داوطلبان سهمیه 25 درصد و 5 درصد ظرفیت مربوط به ایثارگران 5 درصد و همسر و فرزاندان رزمندگان آنها میباشد.
و از ظرفیتی که باقی مانده، 25 درصد ظرفیت به داوطلبان منطقه یک، 35 درصد ظرفیت به داوطلبان منطقه دو و 40 درصد ظرفیت به داوطلبان منطقه سه اختصاص میابد.
شما عزیزان میتوانید برای اطلاع از شرایط انتخاب رشته و نحوه ی انجام آن با ما در ارتباط باشید.