تراز کنکور چیست و چگونه محاسبه می شود؟
تراز کنکور چیست و چگونه محاسبه می شود؟
تراز کنکور چیست و چگونه محاسبه می شود؟
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
تفاوت تراز و رتبه کنکور چیست؟
راهکار های افزایش تراز کنکور چیست؟
تراز کنکور سراسری تا چه عددی است؟
چالش ها و مشکلات تراز کنکور چیست؟
درصد صفر چه نتیجه ای روی تراز و کنکور دارد؟
اگر می خواهید به جواب این سوالات برسید از ادامه مقاله غافل نشوید و در ادامه همراه ما باشید.
تراز کنکور چیست؟
نمره تراز، نمره ای است که به هر داوطلب بر اساس عملکردش در کنکور داده می شود.
به عنوان مثال، فرض کنید شما در یک آزمون نمره 17 را کسب کرده باشید و نفر اول باشید ولی در آزمون دیگری دوباره نمره 17 را کسب کرده باشید ولی افراد دیگری نمره بالاتری از شما گرفته باشند و این دو مورد باهم تفاوت دارند و زمانی نمره شما ارزش دارد که افراد دیگری بالاتر از آن را کسب نکرده باشند.
نمره خام و نمره تراز
برای اینکه بهتر تراز کنکور را متوجه شوید و بهتر برایتان توضیح دهیم اول تفاوت این دو مورد را برایتان توضیح می دهیم.
نمره خام چیست:
این نمره، نمره ای است که داوطلب و دانش آموز بر اساس پاسخ درست و غلط و پاسخ نداده می گیرد. به طور مثال نمره خام برابر است با تعداد پاسخهای صحیح منهای تعداد پاسخهای غلط ضرب در یکسوم (به دلیل نمره منفی).
نمره تراز چیست:
نمره تراز با استفاده از نمره خام و فرمول های آماری بدست می آید.
تفاوت رتبه و تراز کنکور
تراز کنکور:
همانطور که گفتیم تراز با استفاده از نمره خام و فرمول های آماری به دست می آید. تراز کنکور به مقایسه عادلانه و دقیق تر داوطلب کمک می کند. این نمره به کاهش تاثیر تفاوت دشواری سطح سوالات کمک می کند. همچنین، به کاهش تاثیر تفاوت سطح علمی داوطلبان نیز کمک می کند.
رتبه کنکور:
این رتبه به دو مدل کشوری و منطقه ای مشخص می شود. رتبه کشوری به این صورت است که تراز شما در میان داوطلبان کل کشور سنجیده می شود. اما، رتبه کشوری با توجه به تراز شما در بین داوطلبان محل زندگیتان مشخص میشود که مناطق کنکور شامل منطقه 1و2و3 می باشد.
محاسبه تراز کنکور
نحوه محاسبه تراز کنکور چگونه است؟ ممکن سوالی باشد که شما از خودتان پرسیده باشید.
در کنکور سراسری چیزی که در تعیین رتبه اهمیت دارد، تفاوت داوطلبان با یکدیگر است. و همچنین، سطحی که با آن به درس پاسخ می دهند. پس اگر کنکور سخت باشد یا برای مثال در خیلی از سال ها مخصوصا در سال های اخیر بعضی دروس در کنکور یا کلا کنکور سخت بوده باشد. بنابراین داوطبان ممکن است احساس ترس کنند و اعتماد به نفس خود را در پاسخ دادن به سوالات از دست بدهند. اما به این نکته توجه داشته باشید که اگر یک درس برای شما سخت است برای تمامی داوطلبان سخت خواهد بود و شما با بقیه داوطبان سنجیده خواهید شد نه با سطح سختی یا آسانی سوالات کنکور سراسری.
نحوه محاسبه نمره تراز کنکور سراسری، برحسب تراز کنکور سراسری، ضرایب زیر گروه ها به صورت جدا و تاثیر مستقیم نمرات دیپلم و یا پیش دانشگاهی مشخص می شود.
برای اینکه بتوانیم تراز کنکور را بدست آوریم ابتدا باید نمره خالص و خام هر درس را حساب کنیم. توجه داشته باشید نمره و تراز هر درس را جداگانه حساب می کنند.
با مراحل زیر می توان تراز کنکور را محاسبه کرد:
اولین مرحله:
تعداد پاسخ های صحیح آن درس را در 3 ضرب می کنیم و بعد، از تعداد پاسخ های اشتباه کم می کنیم. سپس، این عدد را تقسیم بر تعداد کل سوالات آن درس ضرب در 3 میکنیم و در انتها، پاسخ را در عدد 100 ضرب میکنیم که این عدد بدست آمده نمره خام است.
و نکته ای که در مورد نمره خام وجود دارد این است که بیشترین نمره خامی که در کنکور سراسری وجود دارد عدد 100 است و این به این معنی است که داوطلب به تمامی سوالات یک درس پاسخ درست داده و کمترین نمره خام، عدد منفی 33/33 است ؛ که به این معنی است که داوطلب به تمامی سوالات یک درس پاسخ اشتباه داده است.
دومین مرحله:
به دلیل اینکه نمره تراز هر درس جدا حساب می شود. ابتدا نیاز است نمره خام هر درس را که در مرحله اولین توضیح دادیم حساب کنیم و با استفاده از این فرمول زیر تراز آن درس را بدست می آورید.
فرمول محاسبه اینگونه است: نمره خامی که از درس بدست آوردیم در مرحله قبل را در ضریب درس ضرب میکنیم(ضریب هر درس با درس دیگری فرق دارد و باید این مورد را از قبل بدانید) و بعد از ضرب این دو مورد تراز درس بدست می آید.
سومین مرحله:
پس از حساب کردن تراز یک درس حال می آییم تراز کل یک آزمون را بدست می آوریم. کاری که می کنیم این است که تراز یک درس را در ضریب آن درس ضرب کرده و برای همه ی درس های آن آزمون همین کار را انجام می دهیم وعدد ها را در هم ضرب میکنیم و بر مجموع ضریب درس ها تقسیم می کنیم.
تراز کنکور سراسری تا چه عددی است؟!
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که تراز کنکور سراسری تا چه عددی است؟ باید بگوییم که محدوده تراز کنکور بین 0تا 13000 است. تراز افراد برتر در کنکور سراسری چیزی بالاتر از 12000 است و نشان دهنده این است که این افراد در کنکور از بقیه بهتر عمل کرده اند و سطح علمی بالاتری داشته اند.
ممکن است شخصی در کنکور تراز منفی 3000 را کسب بکند و این نشان دهنده عملکرد خیلی ضعیف آن شخص در کنکور سراسری است. در نتیجه تراز کنکور حتی منفی هم میتواند باشد. داوطلبانی که در کنکور تراز کمتر از 5000 دارند به این معنی است که این داوطلبان از نیمی از داوطلبان ضعیف تر عمل کرده اند.
تاثیر درصد صفر روی تراز کنکور
یکی از چیزهایی که داوطلبان کنکور با آن درگیر میشوند، داشتن درصد صفر در کنکور(یعنی پاسخ ندادن به هیچ یک از سوالات آن درس) و چگونگی تاثیر آن روی تراز است:
کم شدن نمره خام:
زمانی که داوطلب در درسی درصد صفر را کسب می کند. نمره خام آن کاهش مییابد و کم شدن نمره خام تاثیر زیادی روی تراز آن درس می گذارد.
تاثر بر رتبه:
کم شدن تراز یک درس موجب کم شدن تراز کل و در نتیجه کم شدن رتبه را در کنکور سراسری هم در بخش کشوری و هم منطقه میشود.
اهمیت تراز کنکور
تراز کنکور نقش مهمی در پذیرش افراد در دانشگاه ها دارد؛ برخی از این دلایل را در ادامه می گوییم.
مقایسه دقیق تر دانش آموزان و داوطلبان
این شرایط در کنکور باعث سنجش عادلاتر داوطلبان می شود. این نمره به گونهای تنظیم میشود که تاثیر تفاوتهای سطح دشواری سوالات و تفاوتهای سطح علمی دانشآموزان به کم ترین میزان برسد.
رتبه بندی دقیق تر
با کمک تراز کنکور دانش آموزان به طور درست و دقیق رتبه بندی میشوند و می توانند براساس آن برای رشته و دانشگاه های مختلف درخواست دهند.
تاثیر بر انتخاب رشته
هر چه رتبه و تراز یک شخص بهتر باشد می تواند در دانشگاه های بهتری ثبت نام کند و این مورد بسیار اهمیت دارد. و باید این سیستم به طور درست و عادلانه عمل بکند که تراز کنکور این امکان را می دهد.
چالشها و مشکلات
هر چه قدر که مزیت داشته باشد مشکلاتی هم دارد که در ادامه چند مورد از آن ها را برای شما بیان می کنیم.
تفاوت های فردی:
یکی از اشکالات این سیستم تراز نادیده گرفتن مهارت های فردی است و تفاوت هایی که فرد با فرد می تواند داشته باشد. و هر داوطلب و دانش آموز ممکن است ویژگی هایی داشته باشد که در تراز کنکور مشخص نشود.
فشار روانی:
اهمیتی که این تراز کنکور بین داوطلبان کنکور و مشاور ها دارد ممکن است باعث فشار بیش از حد روانی به فرد داوطلب شود. و این فشار ممکن است نتیجه برعکس روی نتیجه شخص از آزمون داشته باشد. ممکن است فرد از استرس زیاد برای تراز و رتبه، نتیجه عکس از آزمون بگیرد؛ حتی اگر بیش از اندازه مطالعه کرده باشد.
همچنین می توانید مقاله ترفندهای کاهش رتبه کنکور در پانسیون های مطالعاتی دخترانه را نیز مطالعه کنید.
راهکارهای بهبود تراز
برای بهبود تراز در کنکور داوطلبان می توانند از راهکار های زیر استفاده کنند:
استفاده از منابع آموزشی معتبر:
داوطلبان می توانند برای بالابردن تراز خود در کنکور سراسری از منابع و کتاب درسی استفاده کنند تا تراز خود را بالا ببرند و نتیجه بهتری بگیرند.
شرکت در کلاس های تقویتی:
این روش ممکن است به شما کمک کند اگر در درسی ضعیف هستید بتوانید از این کلاس ها استفاده کنید و نتیجه بهتری در آن درس بگیرید و در نتیجه تراز خود را بالا ببرید.
تمرین و تکرار:
یکی دیگر از کارهای مثبتی که در بهتر شدن تراز خود می توانید انجام دهید تکرار و تمرین زیاد یک درس است. مخصوصا، درسی که در آن احساس ضعف می کنید. پس با تمرین و حل کردن تست های بیشتر می توانید تراز خود را بالا ببرید.
نتیجه گیری
در این مقاله به طور کامل در مورد تراز کنکور و نحوه محاسبه آن و چالش ها و مشکلاتی که در پی دارد و تاثیر درصد صفر در کنکور و همچنین راهکارهایی برای بهتر کردن و بالا بردن تراز و رتبه و نتیجه کنکور توضیح دادیم. امیدواریم با خواندن این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.
اگر میخواهید در مورد کنکور و انتخاب رشته اطلاعات بیشتر بدست آورید دیگر مقالات ما از جمله سهمیه مناطق در کنکور 1404 به چه صورت است؟ را مطالعه کنید.