استراحت های کوتاه در مطالعه
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
استراحت های کوتاه در مطالعه را در این مقاله از پانسیون مطالعه دخترانه فرهنگ بررسی خواهیم کرد.
استراحت های کوتاه در مطالعه
استراحت های کوتاه در مطالعه کنکوری
مسیر کنکور برای خیلی از داوطلبین، مسیر سخت و بسیار چالش برانگیز است. اما تا به حال به اهمیت استراحت های کوتاه و هدفمند در طول مطالعه فکر کرده اید؟ برخلاف تصور بسیاری از کنکوری ها که استراحت را اتلاف وقت می بینند، استراحت های اصولی و کوتاه، باعث می شود مغز شما اطلاعات خوانده شده را به خوبی طبقه بندی کند و از ریتم خستگی متداول خارج شود.
استراحت های منظم نه تنها به بهبود حافظه و افزایش تمرکز کمک می کنند، بلکه به دلیل بالا بردن انگیزه شما برای مطالعه کردن، شما را به موفقیت در کنکور سراسری نزدیک تر می کنند.
ما در این مقاله به بررسی کامل استراحت های کوتاه در مطالعه کنکوری خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
کاهش خستگی ذهنی
وقتی مغز برای مدت زمان طولانی در حال پردازش اطلاعات است، احساس خستگی و خواب آلودگی زیادی برایش به وجود می آید.
این خستگی تا حد زیادی میزان تمرکز را پایین می آورد و اینجاست که استراحت های کوتاه در مطالعه نقش زیادی دارد.
استراحتهای بین پارت های مطالعاتی که به استراحت های کوتاه معروف هستند، به مغز کمک می کنند تا با استراحت کوتاه، فرصتی برای رهایی از فشارهای مطالعاتی پیدا کند. به همین دلیل، بعد از مدت کوتاهی استراحت، احساس سرحالی می کنید و حس می کنید مطالب را بهتر متوجه می شوید.
بهبود حافظه(استراحت های کوتاه در مطالعه)
بعضی از دانش آموزان یک سری اصول مهم را رعایت نمی کنند، سپس به خود می گویند: حافظه ما خوب نیست چون نمیتوانیم به خوبی درس ها را بخاطر بسپاریم. در صورتی که شما باید از تکنیک استراحت های کوتاه استفاده کنید.
در طول استراحت، مغز می تواند اطلاعات را سازماندهی کند و بهتر آنها را ذخیره کند. برای همین بعد از مدت زمانی، متوجه می شوید با استراحت های کوتاه، میزان تمرکز شما بسیار بالاتر رفته است.
پس در نهایت، این امر باعث میشود تا بهتر یادبگیرید و در به یاد آوری مطالب، قوی تر عمل کنید و به همین خاطر است که موضوع استراحت های کوتاه در مطالعه بسیار مهم است.
افزایش تمرکز و توجه
همانطور که گفتیم، استراحت های کوتاه باعث می شوند تمرکز شما بالاتر برود. وقتی برای مدت زمان طولانی بدون استراحت مطالعه میکنید، مغز خسته می شود. زیرا تمام اطلاعات خوانده شده را نمی تواند به خوبی سازماندهی کند و در نهایت تمرکز کاهش مییابد و احتمال یکسری خطاها و اشتباهات در یادگیری مطالب جدید نیز افزایش پیدا میکند.
بنابراین، با استفاده از استراحتهای منظم، میتوانید تمرکز خود را بهبود بخشید.
زمانبندی مناسب برای استراحتهای کوتاه
زمانبندی استراحتهای کوتاه باید طبق اصول پیش برود تا تاثیر مثبتی بر روی روند کیفیت مطالعه شما بگذارد.
ما در ادامه این مقاله برای زمان بندی مناسب، یک سری تکنیک های کاربردی را بررسی می کنیم.
– تکنیک پومودورو:
حتما اگربرخی مقالات سایت ما را خوانده باشید، تا حدی با این تکنیک آشنا هستید و می دانید که این موضوع بر استراحت های کوتاه در مطالعه نیز نقش دارد.
یکی از محبوبترین روشها برای مدیریت زمان مطالعه، تکنیک پومودورو است.
در این تکنیک، شما ۲۵ دقیقه به صورت متمرکز مطالعه میکنید و سپس یک استراحت ۵ دقیقهای دارید.
پس از سه یا چهار دوره ۲۵ دقیقهای، میتوانید یک استراحت طولانیتر تا حداکثر ۳۰ دقیقه داشته باشید.
این روش به حفظ تمرکز و کاهش خستگی کمک زیادی میکند. اما برای کنکوری ها این روش خیلی کاربردی نیست برای همین باید کمی در زمان بندی آن تغییر ایجاد کنید.
باید ۱ ساعت مطالعه و ۱۰ دقیقه استراحت داشته باشید. البته برای کنکوری هایی که تازه شروع به مطالعه کرده اند، تکنیک ۲۵ – ۵ دقیقه بهترین گزینه است اما باید به مرور زمان تا ۱ ساعت افزایش پیدا کند.
– ریتم اولتراسی:
بدن انسان به طور طبیعی، در چرخههایی به نام ریتم اولتراسی فعالیت میکند. این چرخهها حدود ۹۰ دقیقه طول میکشند و در پایان هر چرخه، سطح انرژی و تمرکز کاهش مییابد. به همین دلیل سعی کنید، مطالعه خود را در دورههای ۹۰ دقیقهای برنامهریزی کنید و پس از هر دوره، یک استراحت کوتاه ۱۰ تا ۱۵ دقیقهای داشته باشید. این تکنیک در بازه زمانی کوتاه نتایج شگفت انگیزش را به شما نشان خواهد داد و همچنین بهترین تکنیک مطالعه برای کنکوری ها است.
استراحت های کوتاه اما به صورت فعال
برخلاف تصور خیلی از دانش آموزان، استراحت های کوتاه به منظور خوابیدن یا تحرک نکردن بدن نیستند!
بلکه گاهی اوقات فعالیت های ساده ای مثل کششی یا پیاده روی یا حتی تنفس عمیق، به استراحت مغز و بالا رفتن تمرکز کمک زیادی می کنند. این نوع استراحتها به عنوان “استراحت فعال” شناخته میشوند که تا حدی زیادی میتوانند اثرات مثبتی بر عملکرد ذهنی و در نهایت جسمی شما داشته باشند و می تواند استراحت های کوتاه در مطالعه را بهینه تر بکند.
اما چه کارهایی برای استراحت های فعال خوب هستند؟! همانطور که گفتیم، استراحتهای کوتاه به معنی قطع کامل مطالعه و انجام هیچ کاری کردن نیست. در واقع، میتوانید از این زمانها برای انجام فعالیتهای مفید و بازیابی انرژی استفاده کنید.
در ادامه به برخی از بهترین کارهایی که میتوانید در طول استراحتهای کوتاه انجام دهید، اشاره خواهیم کرد.
شما همچنین می توانید مقاله ی پانسیون مطالعاتی دخترانه را نیز بخوانید.
– ورزش های سبک مثل کششی:
انجام تمرین های کششی ساده در بازه های استراحت، باعث جلوگیری از خستگی های ذهنی و جسمی می شود و نقش زیادی بر سلامت استراحت های کوتاه در مطالعه دارد.
در تمرینات کششی، میزان جریان خون بالا میرود به همین دلیل اکسیژن رسانی به مغر افزایش می یابد و مغز از مواد مغذی و اکسیژن غنی می شود. پس در ادامه روند مطالعه، تمرکز بالایی خواهید داشت و مطالب را بهتر درک خواهید کرد.
همچنین به دلیل زیاد نشستن برای مطالعه، ممکن است عضلات شما دچار تنش بشوند که با کششی این تنش ها رفع خواهند شد.
– مدیتیشن با تنفس عمیق برای استراحت های فعال کوتاه:
تنفس عمیق، یکی از سادهترین و موثرترین روشها برای کاهش استرس و افزایش تمرکز است. در طول استراحت، میتوانید چند دقیقه به تنفس عمیق بپردازید. همچنین می توانید از مدیتیشن و تنفس عمیق استفاده کنید. زیرا باعث آرامش شما می شود و در نهایت تمرکز شما را بسیار بالا می برد.
بعد از یک مدت طولانی انجام دادن مدیتیشن، شما را به آدم بسیار متمرکزتری تبدیل خواهد کرد.
– نوشیدن آب یا خوردن میانوعدههای سالم:
در بسیاری از مواقع، دلیل خواب آلودگی و پایین آمدن تمرکز شما، ننوشیدن به میزان کافی آب است.
البته سعی کنید در میان وعده های خود، از مواد مغزی سالم نیز استفاده کنید تا به دلیل افت قند خون، دچارعدم تمرکز نشوید.همچنین سعی کنید از موادی مغذی مثل گردو و پسته استفاده کنید و از عسل و خرما برای برگرداندن قند خون کمک بگیرید. خوردن مواد مغذی و میوه ها، با افزایش انرژی بدن رابطه مستقیمی دارند.
تاثیر استراحتهای کوتاه بر یادگیری و موفقیت در کنکور
استراحتهای کوتاه نه تنها به افزایش تمرکز و کاهش میزان خواب آلودگی کمک می کنند، بلکه تاثیرات مثبتی بر فرآیند یادگیری و به یادآوری مطالب خوانده شده در دانش آموزان کنکوری می گذارند.
استراحتهای کوتاه، تا حدی زیادی میتوانند توانایی حل مسئله را تقویت کنند.
وقتی برای مدتی از مطالعه فاصله میگیرید، ذهن شما فرصت دارد تا اطلاعات قبلی را طبقه بندی کرده و به پردازش دقیق برای اطلاعات جدید بپردازد. همچنین برای درس های محاسبانی بیشتر آماده شود و مسائل را با خلاقیت بیشتری حل کند. برخی از مزایا استراحت های کوتاه عبارتند از:
– افزایش انگیزه:
وقتی به طور منظم استراحتهای کوتاه داشته باشید، انگیزه شما بالا می رود زیرا ذهنتان به دلیل خستگی، باعث افت انگیزه شما نمی شود.
این استراحتها، از خستگی و فرسودگی به شدت جلوگیری می کنند پس در نتیجه با انرژی بیشتر و انگیزه بالاتری به ادامه مطالعه می توانید بپردازید و با استفاده از استراحت های کوتاه در مطالعه بهره وری مطالعه را تا حد زیادی بالا ببرید.
– رساندن فرسودگی تحصیلی به صفر:
فرسودگی تحصیلی، یکی از مشکلات رایج در میان داوطلبان کنکوری است که میتواند به کاهش کارایی و حتی از دست دادن علاقه به درس منجر شود.
بسیاری از دانش آموزان به دلیل فرسودگی تحصیلی، حتی به کنکورهای سال های بعد فکر می کنند.استراحتهای کوتاه، میتوانند به جلوگیری از این مشکل کمک کنند و اجازه دهند تا با انگیزه بیشتری به مسیر کنکور ادامه دهید. پس این استراحت ها را دست کم نگیرید.
اشتباهات رایج در استراحتهای کوتاه(استراحت های کوتاه در مطالعه)
بسیاری از داوطلبان، در استفاده از استراحتهای کوتاه دچار اشتباهات رایجی میشوند که تاثیرات منفی بر روی آن ها میگذارد. در بسیاری از مواقع استراحت های غلط، نه تنها باعث بالا رفتن انرژی شما نمی شوند، بلکه باعث بالا رفتن خستگی و سردرگمی ذهنی نیز می شوند.
برخی از این اشتباهات رایج عبارتند از:
شما همچنین می توانید مقاله ی مزایا و معایب پانسیون مطالعاتی را نیز بخوانید.
استفاده از فضای مجازی
یکی از اشتباهات رایج در طول استراحتهای کوتاه، استفاده از فضای مجازی است.
استفاده از فضای مجازی هم زمان زیادی از شما میگیرد، هم باعث حواسپرتی و کاهش تمرکز شما می شود.
پس به جای اینکه به شما انرژی بیشتری بدهد؛ باعث بالا رفتن میزان خستگی در شما می شود و حتی باعث افزایش استرس نیز می شود. سعی کنید در طول استراحت، از موبایل و فضای مجازی دوری کنید.
ارتباط با دوستان
در دوران کنکور، سعی کنید از دوستانی که هدف درسی مشخصی ندارند یا در مسیر دیگری ( غیر از کنکور ) قرار دارند فاصله بگیرید.
زیرا دلایل زیادی وجود دارد که می توانند شما را از ادامه دادن برای موفقیت در کنکور منصرف کنند.
حتی بیرون رفتن یا صحبت کردن با این افراد، باعث کاهش تمرکز شما می شود و زمانی زیادی از شما خواهد گرفت پس باید استراحت های کوتاه در مطالعه را بسیار در نظر گرفت.
سخن پایانی(استراحت های کوتاه در مطالعه)
نکته مهم این است که زمان بندی درست استراحت ها کلید موفقیت شماست؛ یعنی نه بیش از حد طولانی باشد نه خیلی کوتاه بلکه یک چرخه اصولی را رعایت کند.
شما می توانید برای برنامه استراحتی خود از جدول زیر استفاده کنید.
نوع استراحت پیشنهادی | مدت زمان استراحت | مدت زمان مطالعه |
پیاده روی کوتاهع کشش عضلات یا نوشیدن آب |
5
دقیقه |
25
تا 30 دقیقه |
انجام تمرینات تنفسی، گوش دادن به موسیقی انگیزشی یا آرام |
10
تا 15 دقیقه |
50
تا 60 دقیقه |
استراحت عمیق، بستن چشم ها یا مدیتیشن کوتاه |
20
دقیقه |
90
دقیقه |
تا اینجای مقاله با مزایای استراحت های کوتاه مطالعاتی آشنا شدید و طبق این جدول می توانید بهترین برنامه استراحت مفید را برای خود در نظر بگیرید.
از شما متشکریم که تا اینجای مقاله با ما همراه بودید. همچنین اگر این مقاله برای شما مفید بود می توانید سایر مقالات ما مانند …. و ….. را بخوانید. موفق باشید.