برنامه ریزی رتبه برترها
برنامه ریزی رتبه برترها
قبولی در کنکور سراسری، آرزوی خیلی از دانش آموزان است به همین دلیل آن ها سعی می کنند راه افرادی که در این مسیر مشابه موفق شده اند را بروند. و البته این موضوع کاربردی است.
شما در بازه زمانی محدودی هستید، به همین دلیل نباید برای آزمون و خطا کردن وقت هدر بدهید.
وجود مشاورهای تحصیلی و مراکزی که با رتبه برترها همکاری می کنند و یا موسسه هایی که به مختص برای کنکور سراسری طراحی شده اند، می تواند ایده بسیاری خوبی برای شما باشد تا از تجربه های آن ها استفاده کنید و به نتیجه دلخواهتان برسید.
ما در این مقاله به بررسی برنامه ریزی رتبه برترها می پردازیم. پس با ما همراه باشید.
هدف گذاری
- هدف گذاری کلی: مهم ترین قدم برای موفقیت در کنکور سراسری هدف گذاری است.
رتبه برترها، اولین اقدامی که برای کنکور داشته اند، هدف گذاری بوده است. زیرا هیچ کس بدون اینکه بداند می خواهد به چه مقصدی برسد، نمی تواند مسئولیت بالایی نسبت به مسیر داشته باشد.
پس اول هدف گذاری کنید. مثلا به خودتان بگویید، سال بعد می خواهید در چه رشته و دانشگاهی قبول شوید.
البته در هدف گذاری تنها رشته و دانشگاه قرار نیست هدف شما باشد، بلکه می توانید حدود رتبه ای که می خواهید کسب کنید را هدف اصلی خود قرار دهید. ولی به هیچ عنوان بدون هدف شروع نکنید.
- هدف گذاری پارت بندی شده: در این نوع هدف گذاری، شما در نظر میگیرید در 3 ماه آینده میخواهید چه مطالبی را بخوانید و چه مباحثی را جمع بندی کنید. حتی با در نظر گرفتن برنامه راهبردی آزمون ها، می توانید یک هدف پارت بندی شده بنویسید.
انواع برنامه ریزی به سبک رتبه برترها
همیشه در نظر داشته باشید، برای قبول شدن، برنامه ریزی اصولی حرف اول را می زند.
اگر شما برنامه ریزی دقیق نداشته باشید، مانند آن است که نقشه راه برای رسیدن به مقصد مورد نظرتان را نداشته باشید. پس به مقصد نخواهید رسید.
- برنامه ریزی ماهانه: در این نوع برنامه ریزی، باید با تقسیم بندی، برنامه ریزی 4 هفته ای در نظر بگیرید. یعنی شما میزان ساعت مطالعه ماهانه را نمی نویسید. بلکه برنامه ریزی می کنید در یک ماه آینده چه مباحثی را کامل قرار است بخوانید و چه آزمون هایی را حل خواهید کرد و چه میزان تست خواهید زد.
- برنامه ریزی هفتگی: در این نوع برنامه ریزی، شما برای یک هفته در نظر میگیرید که میخواهید چه مباحثی را بخوانید و چه مقدار تست بزنید.
برای هر درس چقدر زمان می گذارید و چه مباحثی را جمع بندی می کنید. البته بر اساس آزمون های آزمایشی اگر پیش می روید، در این مرحله طبق برنامه راهبردی آزمون مورد نظرتان باید برنامه ریزی کنید.
- برنامه ریزی روزانه: این بخش، طبق برنامه ریزی های ماهانه و هفتگی که نوشته اید انجام می شود. و هدف نهایی آن ها به پارت بندی های کوچک در قالب برنامه های روزانه طراحی می شود. که شما می نویسید در طول روز چه مباحثی را قرار است بخوانید و برای هر کدام چقدر زمان میگذارید و چه مقدار تست می زنید.
به طور کلی تمام کارهای یک روز را بر اساس یک اصل برنامه ریزی، یادداشت می کنید و طبق آن پیش می روید.
میزان مطالعه در روز باید چند ساعت باشد؟
این مورد برمی گردد که شما تازه شروع کردید یا خیر.
اگر تازه شروع به درس خواندن کرده اید، به هیچ عنوان برای خود تایم مطالعه بالا ننویسید!
زیرا شاید همان روز به آن برنامه عمل کنید اما برای روزهای دیگر قطعا یا درس نمی خوانید یا میزان مطالعه شما پایین می آید و کیفیت مطالعه نیز کم می شود.
میزان مطالعه شما در طول یک روز، برای هر مبحث جدا است. مثلا اگر شما در درس فیزیک ضعف دارید، باید کمی در برنامه مطالعاتیتان به این درس بیشتر اهمیت دهید.
اگر سایر درس ها را روزی 2 ساعت می خوانید، برای فیزیک باید 3 ساعت و نیم کنار بزارید.
البته تایم هایی که بازدهی بیشتری برای مطالعه دارید را شناسایی کنید و درس های سخت را در آن بازه بخوانید. و به هیچ عنوان در زمانی که ذهن شما خسته است، به مطالعه درس نپردازید زیرا کیفیت یادگیری پایین است و تمرکز شما نیز کمتر است. به همین دلیل خوب یاد نخواهید گرفت.
مرور صحیح
یکی از مهمترین عامل های موفقیت در کنکور، مرور صحیح می باشد. که همه رتبه برتر ها به این موضوع اهمیت بالایی داده اند.
مرور نباید به صورت بازخوانی کل مطالب باشد که زمان زیادی از شما بگیرد. اما باز خوانی کل مطالب یعنی چه؟
مثلا شما در طول روز گفتار یک فصل اول زیست یازدهم را خوانده اید و در آخر شب یا حداکثر فردا باید این درس را مرور کنید. اما قرار نیست شما همه گفتار فصل اول زیست یازدهم را بخوانید بلکه باید سر تیترها را بنویسید و بدون خواندن توضیح سر تیتر، با خودتان یادآوری کنید که چه مطالبی از این سر تیتر به یاد می آورید.
- مرور هفتگی: بعد از یک هفته دوباره باید به این روشی که به شما گفتیم، مرور آخر هفته انجام دهید و تست های علامت دار تان را مرور کنید.
- مرور ماهانه: یک مرور ماهانه داریم، که به روش مرور هفتگی باید مرور کنید. اما نکاتی که در آزمون های آزمایشی یاد گرفته بودید را باید در برنامه مرور خود قرار بدهید.
بعد از یک ماه به دوران جمع بندی می رسید، که تمام مطالبی که خوانده اید و خلاصه نویسی هایتان را، جمع بندی می کنید.
روش مطالعه
روش مطالعه برای هر درس و حتی در برخی مواقع هر فصل متفاوت است. البته روش مطالعه برای هر شخص با توجه به نقاط ضعف و قوتش نیز متفاوت می شود.
به همین دلیل داشتن یک مشاور با تجربه و متخصص در این زمینه به شما کمک بزرگی در یادگیری مطالب می کند.
- خودخوان: خیلی از دانش آموزان وقتی به صورت خودخوان یک مبحث را می خوانند، بهتر متوجه می شوند و تمرکز بالایی دارند.
- کلاس های آموزشی: دسته دیگر دانش آموزان که تعداد بالایی هستند، در کلاس های آموزشی و با توضیحات استاد بهتر متوجه درس می شوند و یاد می گیرند.
البته در نظر داشته باشید، دروس حفظی با دروس فرمولی و مفهومی روش مطالعه متفاوتی دارند.
شرکت در آزمون های آزمایشی
آزمون های آزمایشی را حتما جدی بگیرید!
برای سنجیدن خودتان که تا اینجای مسیر به چه مباحثی مسلط هستید و در چه مباحثی ضعف دارید، باید حتما در این آزمون های آزمایشی شرکت کنید و بعد از آزمون به تحلیل بپردازید.
خیلی از سوالاتی که در آزمون های آزمایشی می آیند، در کنکور سراسری مشابه آن تکرار می شود.
البته برای آزمون های آزمایشی در دوران جمع بندی حتما از کنکورهای سال های اخیر استفاده کنید و با دقت بالا به تحلیل تمام نکات بپردازید. زیرا تجربه به ما ثابت کرده، این مطالب دوباره می توانند در کنکور های سال های بعد تکرار شوند.
دوری از رقابت مضر
خیلی از دانش آموزان خودشان را با سایر همکلاسی هایشان مقایسه می کنند. اگر یک نفر در بین آن ها در آزمون های آزمایشی تراز بالاتری کسب کند، انگیزه ی دانش آموز کاهش می یابد. و فکر می کند نمی تواند در کنکور سراسری موفق شود.
از مقایسه کردن خودتان با دیگران دوری کنید. زیرا خیلی از رتبه برترها، در زمان کم و با شرایط سخت شروع کردند و چون برنامه ریزی درستی داشتند و تمام تلاششان را به صورت اصولی کردند، توانستند موفق شوند.
در نظر داشته باشید، شما می توانید با شرکت در پانسیون مطالعاتی، از رقابت های مضر دور بمانید و وارد رقابت های سالم شوید. که به پیشرفت شما کمک بزرگی می کند
توجه نکردن به حرف دیگران
شاید تا به الان با افراد زیادی روبه رو شده اید که به شما می گویند: نمی توانید در آزمون سراسری قبول شوید و تنها کسانی در کنکور قبول می شوند، که خیلی درس می خوانند و زیاد خرج می کنند.
در صورتی که اینطور نیست! بله شما در این مسیر باید یک سرمایه گذاری انجام دهید. تا در بازه زمانی کوتاه بتوانید به بهترین نتیجه برسید.
ولی اینکه حتما خیلی درس خواندن و خیلی هزینه کردن راه موفقیت باشد، درست نیست. بلکه شما باید به طور اصولی تلاش کنید .
سخن پایانی
همانطور که تا اینجای مقاله متوجه شدید، رتبه برترها به یک سری اصول مهم پایبند بودند که اگر شما این موارد را رعایت کنید قطعا موفق خواهید شد.
البته میزان تلاش شما و جا نزدن در این مسیر، از اولویت بالایی برخوردار است که در هنگام هدف گذاری، شما به این انگیزه درونی می رسید و در مسیر چالش بر انگیز کنکور می توانید با موفق بیرون بیایید.
ما در این مقاله به بررسی برنامه ریزی اصولی رتبه برترها، انواع مرور و اصولی مرور کردن، میزان زمان مطالعه در روز، شرکت در آزمون های آزمایشی، دوری از رقابت های مضر و حرف دیگران پرداختیم.
همچنین اگر این مقاله برای شما مفید بود، می توانید سایر مقالات ما مثل ….. و …. را بخوایند. از شما متشکریم که تا اینجای مقاله با ما همراه بودید.