انواع دورههای آموزشی و دانشگاه
انواع دورههای آموزشی و دانشگاه
یکی از دغدغه های هر کنکوری داشتن یک انتخاب رشته اصولی و آگاهانه است که اگر به درستی انجام نشود تمامی زحمات یک یا چند ساله داوطلب را از بین می برد.
در مقاله زیر سعی می کنیم یک سری اطلاعات در زمینه انتخاب رشته در اختیار شما بگذاریم
دانشگاه های سراسری به چند دسته تقسیم می شود؟
1)دانشگاه سراسری روزانه
اینگونه دانشگاه ها رایگان هستند و شهریه ای بابت آن ها پرداخت نمی شود و صرفا مبلغ اندکی جهت هزینه های خوابگاه ،سلف و ... پرداخت می شود.
اعتبار مدرک آن ها بسیار خوب می باشد. ظرفیت پذیرش محدودی دارند و رقابت اصلی داوطلبان بر سر این دانشگاه ها می باشد.
2)دانشگاه سراسری شبانه
اینگونه دانشگاه های سراسری بیشتر برای رشته های ریاضی و انسانی و به ندرت برای رشته های تجربی می باشد
در بسیاری از دانشگاه ها بچه های روزانه و شبانه در کنار هم در یک کلاس درس هستند و شهریه ای در حدود هر ترم نهایتا یک میلیون تومان پرداخت می کنند
ارزش و اعتبار مدرک این دانشگاه ها هم مثل روزانه ها خوب می باشد و بعد از هر روزانه، شبانه آن رشته در صورتی که در آن دانشگاه خاص وجود داشته باشد می تواند اولویت دوم ما باشد.
3)دانشگاه سراسری مازاد ظرفیت
بیشتر برای رشته تجربی می باشد و چون ظرفیت سراسری روزانه در رشته های پرطرفدار پزشکی ،دندان پزشکی و داروسازی خیلی محدود است یک سری از دانشگاه ها در قبال دریافت هزینه،چندین نفر بیشتر از حالت عادی پذیرش می کنند.
* دانشجویان روزانه و مازاد ظرفیت در یک کلاس درس با اساتید مشترک هستند . اعتبار مدرک این دانشگاه ها مشابه سراسری روانه می باشد.
4)پردیس خود گردان
این دانشگاه شاخه مجزایی از سراسری روزانه نیست اما ساختمان این دانشگاه ها می تواند در کنار خود دانشگاه یا در حاشیه شهر باشد. اساتید این دانشگاه ها همان اساتید دانشگاه روزانه هستند و شهریه ای مشابه شهریه مازاد ظرفیت دارند.
5)پردیس بین الملل
اینگونه دانشگاه ها ساخته شده بودند که دانشجویان خارجی و ایرانی در برخی از رشته ها با م رقابت کنند. پردیس بین الملل یک شهر می تواند در همان شهر نباشد .
تفاوت و شباهت دانشگاه های پردیس خود گردان ،پردیس بین الملل و مازاد ظرفیت در چیست؟
شهریه هر 3 دانشگاه مشابه هم می باشد اما در دانشگاه های پردیس (چه خود گردان و چه بین الملل)الزاما این بچه ها با بچه های روزانه سر یک کلاس نمی نشینند . اعتبار و ارزش مدرک هر سه دانشگاه مشابه سراسری روزانه می باشد.
6)دانشگاه پیام نور و دانشگاه غیر انتفاعی
پیام نور و غیر انتفاعی از منشعبات دانشگاه سراسری هستند.
دانشگاه غیر انتفاعی به 2 دسته تقسیم می شود:
6-1)دانشگاه غیر انتفاعی
6-2)موسسه آموزش عالی
7)انواع دانشگاه آزاد
دانشگاه آزاد به دو دسته تقسیم می شود:
7-1)عادی
(7-2مازاد آزاد
در رشته های پرمخاطب مثل پزشکی ،دندان پزشکی،دارو ،پرستاری و ... که شهریه این رشته ها در مازاد 30-50 درصد بیشتر از حالت عادی می باشد دانشجویان عادی با دانشجویان مازاد در یک کلاس درس می نشینند.
گزینش کشوری یا ناحیه ای یعنی چه ؟
گزینش کشوری
و تاثیر در قبولی دانشگاه
گزینش یا پذیرش کشوری یعنی چه ؟
برداشت خیلی از داوطلبان کنکور 98 وقتی برای انتخاب رشته حرف های مشاوران تحصیلی را راجع به رشته های کشوری می شنود, درست نیست.اینکه میگن نحوه پذیرش یک رشته /محل کشوری شده اصلا به این معنا نیست که شما با رتبه کشوری کارنامه برای قبولی در این انتخاب با دیگر داوطلبان در رقابت هستید.بلکه صرفاً به این معناست که استانهای مختلف برای انتخاب و پذیرش در این کد رشته محل شانس برابری دارند.
برای اطلاع بیشتر شما عزیزان همه رشته های انتخابی دفترچه کنکور سراسری 98 شامل 5 دسته: استانی,ناحیه ای,قطبی, کشوری و مخصوص استان هستند.
بهطور مثال اگر رشتهای با نحوه پذیرش استانی باشد یعنی آنکه شانس داوطلبان بومی آن استان در مقایسه با سایر استانها بیشتر است. این بیشتر بودن شانس برای رشتههای ناحیه و قطبی نیز صادق است.
دستهبندی نواحی و قطبهای بومی کشور
تصویری از دستهبندی نواحی و قطبهای بومی مختلف کشور را در تصاویر جدولهای زیر مشاهده کنید.
جدول دستهبندی نواحی بومی کشور
همچنین برای رشتههای پر متقاضی و پررقابت تأثیر بوم استان، ناحیه و قطب کمتر، و به میزان 6% ظرفیت کل آن رشته محل میباشد.
تصویری از رشتههای پر رقابت در هر گروه را در تصویر جدول زیر مشاهده میکنید.
چند مثال برای پذیرش استانی رشته های مختلف
بطور مثال رشته پرستاری با پذیرش استانی برای شهر تهران در دانشگاه تهران 80 درصد از ظرفیت پذیرش خود را برای استان تهران اختصاص می دهد و 20 درصد باقیمانده ظرفیت بین باقی استان ها تقسیم خواهد شد
مثال2: رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز 60 درصد از ظرفیت خود را برای متقاضیان این رشته در ناحیه 5 اختصاص میدهد و 40 درصد باقیمانده بین 8 ناحیه باقیمانده تقسیم خواهد شد
رشته زیستشناسی جانوری دانشگاه تهران با نحوه پذیرش کشوری در زیرگروه 1 قرار دارد و با توجه به اطلاعات بیانشده داوطلبان تمامی استانهای مختلف کشور از شانس برابری برای پذیرش برخوردار هستند و برای پذیرش با توجه به سهمیه مناطق/ایثارگری خود در زیرگروه 1 باهم رقابت میکنند و قبولی یا عدم قبولی این رشته ربطی به رتبه کشوری آنها ندارد و تأثیر زیرگروهها و سهمیههای مناطق/ایثارگری همچنان پابرجاست.
جدول انواع مختلف دورههای آموزشی و نحوه گزینش آنها
سوالات متداول در مورد تفاوت دانشگاه ها
حدود رتبهبندی و اعتبار علمی دورههای مختلف چگونه است؟
سراسری روزانه-شبانه-پردیس خودگردان و مازاد ظرفیت-غیرانتفاعی-پیام نور
آیا این درست است که تمام دانشگاههای روزانه از آزاد و غیرانتفاعی و پیام نور بهترند؟
خیر مثلا پیام نور مرکزی کرج و تهران از خیلی از دانشگاه های آزاد از حیث آموزش و اعتبار مدرک بهترند و حتی غیرانتفاعی علم و فرهنگ تهران در بعضی از رشته های فنی-مهندسی رتبه های زیر 6-7 هزار منطقه را می گیرد که شاید بعضی از داوطلبان همین رشته ها را با رتبه های 5 رقمی در سراسری هم بیاورند.
میزان اعتبار یک واحد آزاد،غیر انتفاعی و یا پیام نور را از چه طریقی می توان فهمید؟
میتوانیم به سایت آن دانشگاه مراجعه کنیم و ببینیم که آیا رشتههای مکمل آن کد رشته در این دانشگاه وجود دارد یا خیر و چه تعدادی از اساتید آن دانشگاه، استادیار، دانش یار و استاد تمام هستند و این رشته به مدت چند سال است که در این دانشگاه ارائه میشود و آیا در رشته انتخابی شما در این دانشگاه مقاطع بالاتر از کارشناسی وجود دارد یا خیر.
نکته مهم پایانی:
چیزی که در انتها برای یک داوطلب باقی میماند رشته است و مهارتی که در آن رشته کسب کرده است و اسم دانشگاه مهم نیست حتی خیلی از دانشگاههای معتبر دنیا برای پذیرش یک فرد در ابتدا به رشته و مقطع تحصیلی فرد توجه میکنند و در آخر به اسم دانشگاهی که فرد در آن تحصیلکرده است.